2023. március 22. szerdaBeáta. Izolda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Megtörtént: a kormány felelősségvállalással fogadta el a kétfordulós polgármester-választásról szóló törvényt

2020. január 29. 14:39, utolsó frissítés: 16:15

A kormány felelősségvállalással fogadta el a kétfordulós polgármester-választásokat lehetővé tevő törvénytervezetet.


A parlamenti képviselőknek és szenátoroknak hétfőig volt lehetőségük módosító javaslatokat benyújtani a tervezethez. Ezekből néhányat beemelt a szövegbe keddi ülésén a kormány.

Marcel Ciolacu a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke jelezte, hogy csütörtökön reggel benyújtják a kormány megbuktatását célzó bizalmatlansági indítványt. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) már több alkalommal is jelezte: megszavazza a szociáldemokrata ellenzék által benyújtandó bizalmatlansági indítványt, hogy megakadályozza a választási törvény módosítását.

Orban nem fél a bizalmatlansági indítványtól


Nem hiszi, hogy átmegy a bizalmatlansági indítvány, ezért 'közömbösen' várja a szavazást - jelentette ki szerdán a parlamentben Ludovic Orban miniszterelnök.

„Amikor úgy döntöttünk, hogy felelősséget vállalunk a polgármesterek kétfordulós megválasztását lehetővé tevő törvényért, tökéletesen tisztában voltunk azzal, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) bizalmatlansági indítványt nyújt be. Ami minket illeti, emelt fővel állunk, felajánlottuk a mandátumunkat azért, hogy megoldjuk azt, amit az ország lakosságának 82 százaléka akar, hogy a polgármestereket két fordulóban válasszák meg” - hangoztatta Orban.

Hozzátette: úgy értékeli, hogy „nincs esély arra”, hogy az indítványt megszavazzák.

A kormányfő úgy véli, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) azért nem támogatja azt a választási rendszert, amely szerint a polgármesternek megválasztásához meg kell szereznie a választáson leadott érvényes szavazatoknak a felét és még legalább egyet, mivel attól fél, hogy polgármestereik nem végezték megfelelően dolgukat a helyi közösségekben.

„Láttam, a PSD bejelentette, hogy benyújtja a bizalmatlansági indítványt. Őszintén, nem értem a bizalmatlansági indítvány motivációját. Átfutottam a 2016-os helyhatósági választások eredményeit, és azt vettem észre, kedves PSD-s urak, hogy több mint 1.500 polgármester a szavazatok legalább fele plusz egy szavazattal szerezte meg mandátumát. Nektek éppen hogy támogatnátok kellene ezt a rendszert, vagy pedig attól féltek, hogy polgármestereitek nem végezték megfelelően dolgukat a helyi közösségekben, hogy kihatott munkájukra a katasztrófális kormányzásotok (...) Lehet, hogy ezek a polgármesterek nem képesek már megszerezni a fele plusz egy voksot, annak ellenére, hogy az állami költségvetésből bőven pénzeltétek őket” - fejtette ki Orban a parlament szerdai rendkívüli ülésén, amelyen a kormány felelősséget vállal a kétfordulós polgármester-választást lehetővé tevő törvényért.

Azt üzente ugyanakkor a PSD képviselőinek, hogy nem fogják tudni megváltoztatni az állampolgárok álláspontját, akik demokratikus választásokat szeretnének a polgármesterek esetében.

„Benyújthattok 10 bizalmatlansági indítványt, nem tudtok változtatni sem a mi álláspontunkon, sem a polgárok 82%-ának álláspontján, akik demokratikus választásokat szeretnének a polgármesterek esetében, és azt akarják, hogy azok valóban őket képviseljék, ez pedig csak úgy érhető el, ha az illető polgármester megszerzi a választáson leadott érvényes szavazatoknak a felét és még legalább egyet” - mondta Orban.

Cikkünket frissítjük! (hírszerk./Agerpres)

Nyitókép: G4Media.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS