2022. január 28. péntekKároly, Karola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Erdélyi Magyar Televízió: jövőtől, Marosvásárhelyen

2004. július 15. 13:37, utolsó frissítés: 13:37

Marosvásárhely lesz az erdélyi magyar önálló televízió székhelye – döntött tegnapi marosvásárhelyi alakuló ülésén a televízió létrehozására hivatott Janovics Jenő Alapítvány kuratóriuma. A testület tervei szerint a televízió jövő év elején válik majd működőképessé. Az alapítvány kereskedelmi társaságot hoz létre, amely ellátja az intézménylétrehozás és működtetés konkrét feladatait. A kuratórium tagjai hangsúlyozták, a televíziónak egy valóban hiteles erdélyi szellemiséget kell képviselnie, és bár kereskedelmi televízióként működik majd, mindenek előtt közszolgálati feladatokat kell ellátnia.


Az erdélyi magyarságnak önállóvá kell válnia, és ehhez elengedhetetlenül saját, önálló intézményekre van szüksége – hangsúlyozta Markó Béla szövetségi elnök, az alapítvány egyik alapító tagja. Úgy értékelte, az erdélyi televízió kiváló és pótolhatatlan fórum lesz az erdélyi magyar kultúra, a közélet és a gazdaság számára egyaránt.

A testület beszámolót hallgatott meg az intézmény létrehozásának előkészítését célzó eddigi lépésekről, valamint a finanszírozási lehetőségekről. A televízió technikai eszközeinek beszerzésére a magyar kormány 300 millió forintos megpályázható támogatást nyújt, de várhatóan további hasonló nagyságrendű összegek fordíthatók majd székhelylétesítésre és működtetésre is.
A tanácskozáson újból hangsúlyozták: az erdélyi tévé nem jelent majd konkurenciát a magyarországi közszolgálati televíziók számára, és ezt az említett magyar intézmények is így látják. Ezt bizonyítja, hogy elmúlt hónapokban a két magyar közszolgálati televízió vezetői több ízben is támogatásukról biztosították a születő erdélyi magyar televíziót. A testület vezetői bejelentették, a nyár folyamán számos szakmai tanácskozást tartanak annak érdekében, hogy jövő év elejére működőképessé váljon az önálló magyar televízió. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS