2023. március 22. szerdaBeáta. Izolda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A PNL képviselői biztosítják a kvórumot a kormány beiktatásán, de nem szavaznak

2020. február 10. 08:50, utolsó frissítés: 08:50

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselői biztosítják a kvórumot a kormány beiktatásán, de nem szavaznak - közölte vasárnap este a B1 televízió műsorában Ludovic Orban miniszterelnök.


A kormányfő szerint a liberális képviselők 'megbízhatók', így akár ellenszavazatot is leadhatnának, de 'okosabb', ha a padjaikban maradnak. Véleménye szerint fontos, hogy az ülésen legyen kvórum.

„Célunk Románia megfelelő kormányzása. Álláspontunk szerint Románia megfelelő kormányzása a jelenlegi parlamenttel nem biztosítható. A jelenlegi parlament gyakorlatilag a 2016 decemberében megválasztott parlament, és teljes mértékben ellentmond a román állampolgárok elvárásainak” - jelentette ki Orban.

Hozzátette: amennyiben a hétfőn bemutatandó kormány nem kapja meg a parlamenti képviselők többségének szavazatát, Klaus Johannis államfő jogköre, hogy új miniszterelnököt jelöljön ki.

A miniszterelnök azt is közölte: a PSD vagy beiktatja a liberális kormányt, vagy belemegy az előre hozott választásokba.

Meglátása szerint az „nagyon visszás” lenne, hogy szociáldemokraták beiktassák azt a kormányt, amelyet bizalmatlansági indítvánnyal megbuktattak. Másrészt nehezen képzelhető el, hogy a PSD bojkottálná az új kormány beiktatásáról szóló parlamenti ülést, mert nagy lesz a „társadalmi nyomás”.

Orban megerősítette: hétfőn, miután a Nemzeti Liberális Párt (PNL) országos tanácsa jóváhagyja, közzéteszik az új kormány összetételét és a kiegészített kormányprogramot. A kormányfő szavaiból azt lehetett érteni, hogy a miniszterek névsora valószínűleg megegyezik a legutóbbi kabinet lajstromával.(agerpres)

Nyitókép: Agora

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS