2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az előrehozott választások ügyében tárgyal kedden a parlamenti pártok képviselőivel Ludovic Orban

2020. február 11. 09:12, utolsó frissítés: 10:36

A parlamenti pártok képviselőivel találkozik kedden Ludovic Orban kormányfő. A tárgyalások témája az előrehozott választások kieszközölése lesz - közölte a kabinet sajtóirodája.

Orban korábban már kijelentette, hogy az általa vezetett Nemzeti Liberális Párt nem számol olyan forgatókönyvvel, amely ne az előrehozott választásokhoz vezetne. Azt is leszögezte, továbbra is tárgyalásokat folytatnak a parlamenti pártokkal, hogy megállapodásra jussanak az előrehozott választások támogatása érdekében, és 'minden szükséges lépést' meg fognak tenni, hogy elérjék ezt a célt.

Eugen Tomac
, a Népi Mozgalom Párt elnöke úgy nyilatkozott: a PMP nem fél az előrehozott választásoktól. 'Nem félünk az előrehozott választásoktól. Politikai szeszélynek látjuk azokat, és úgy gondoljuk, hogy a politikusoknak elsősorban az állampolgárokra, Románia prioritásaira kell gondolniuk, ezen felül ne legyen semmi más' - mondta Tomac.

Dan Barna
, a Mentsétek meg Romániát Szövetség elnöke még csütörtökön közölte, hogy pártja az előrehozott választások forgatókönyvét támogatja.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke szerint alkotmányba ütköző lenne egy napon megszervezni az előrehozott parlamenti választásokat és a helyhatósági választásokat. Véleménye szerint legkorábban július 5-én kerülhetne sor az előrehozott választásokra.

Călin Popescu-Tăricenau, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke úgy vélekedett ezzel kapcsolatban, hogy az előrehozott választások kiírása nem jó megoldás, mert káros politikai és gazdasági következményei lesznek, ugyanakkor jelentéktelen időnyereséget jelentene.

Victor Ponta, a Pro Románia vezetője 'komolytalannak' minősítette Ludovic Orban újbóli kormányfői kinevezését, és meggyőződésének adott hangot, hogy azt nem fogja megszavazni a parlament.

Varujan Pambuccian a magyartól eltérő nemzeti kisebbségek képviselőcsoportjának nevében úgy nyilatkozott: nem óhajtanak előrehozott választásokat, ezért meg fogják szavazni a Klaus Johannis által javasolt miniszterelnök-jelöltet.

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt ügyvivő elnöke hétfőn úgy fogalmazott: Ludovic Orbant egy olyan párt javasolja kormányfői tisztségre, amely nem fogja megszavazni. Hozzátette: semmiféle megállapodást nem kötöttek az előrehozott választásokkal kapcsolatban, és nem kíván részt venni az erről szóló tárgyalásokon sem. (agerpres)

Nyitókép: Digi24.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS