2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kampányt indított a declic.ro a Schweighofer által perelt civil aktivisták védelmében

2020. február 11. 13:48, utolsó frissítés: 13:48

Mivel február 13-án újabb tárgyalást tartanak, a declic.ro nyomást akar gyakorolni a vállalatra, hogy álljon el a Hans Hedrich és Johannes Klein ellen indított perek folytatásától. Mint írják, ezek célja lényegében az, hogy megfélemlítsék a Neuer Weg Egyesület aktivistáit. Arra kérnek mindenkit, akinek fontos a civil kontroll fenntartása a természeti károkat okozó cégek fölött, hogy írjon levelet a Schweighofernek.

A Schweighofer egyébként hatalmas összeget, 47 ezer eurót akarna behajtani a civileken, perköltségeik megtérítése címén, illetve hitelrontás miatt. A kampány kezdeményezői hangsúlyozzák, amennyiben a fafeldolgozó vállalat nyerne, veszélyes precedenst teremtene, és ezt az eljárást várhatóan más cégek is alkalmaznák a számukra kellemetlen civilek ellehetetlenítésére.

A levélküldés kevés időt vesz igénybe, lényegében egy előre megírt szöveget kell postázni a cégnek, amelybe a támogatók beírják a nevüket. A kampány keretében egyébként már több mint kétezren álltak a két beperelt aktivista mellé.

Amint arról beszámoltunk, az időközben HS Timber Productions névre átkeresztelt Holzindustrie Schweighofer ellen a Neuer Weg Egyesület összesen hat pert indított, melyeket elvesztettek. A természetvédő aktivisták szerint procedurális okokra hivatkozva döntöttek a cég javára a bíróságok. Volt olyan eset, melyben arra hivatkoztak, hogy a rendelkezésre álló 30 napos határidőt átlépve kezdeményezték a bírósági eljárást, egy bécsi perben pedig azért vesztettek, mert nem volt jelen a részükről ügyvéd.

Amint a declic.ro hírleveléből kiderül, a vállalat több ízben is megbeszélésre invitálta a tevékenységüket kifogásoló aktivistákat, hogy közösen találhassanak egy “mindenki számára megfelelő megoldást”, a két aktivista azonban erre nem volt hajlandó. Emlékeztetnek, hogy a fafeldolgozó korábban elvesztette FSC tanúsítványát, mely azt igazolja, hogy az általuk árult faanyag fenntartható forrásból származik. Ezt próbálják visszaszerezni, és egy, a civilekkel folytatott egyeztetésről készült jegyzőkönyv ebben a segítségükre lehetne.

Aki csatlakozni szeretne a kampányhoz, itt írhatja alá és küldheti el az előre megszövegezett levelet. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS