2020. szeptember 19. szombatVilhelmina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem mindenkinek tetszik, hogy a kisebbségek nyelvén lehetne ezentúl felvételizni bármely felsőfokú intézménybe

2020. február 11. 18:01, utolsó frissítés: 18:30

Hétfőn a szenátus döntőházként fogadta el azt az RMDSZ által kezdeményezett tanügyi törvénytervezetet, amely magába foglalt számos az oktatási rendszer egészét és a romániai magyar oktatást érintő intézkedést. A tervezet kiterjed a bölcsődei és óvodai oktatásra, a délutáni iskolára (afterschool), és a meleg ebéd programra vonatkozó előírásokat is tartalmaz. A tervezetbe foglalt összes rendelkezés az állami, a felekezeti és az akkreditált magánoktatásra is vonatkozik.

A hétfőn elfogadott törvénytervezet a méltányosság elve alapján lehetővé tenné a kisebbségek nyelvén való felvételizést a felsőfokú intézményekbe. Egy volt tanügyminiszter és jelenlegi egyetemi professzor, Mircea Miclea szerint ez sérti az egyetem autonómiáját, mert a magyar vagy német tanszékkel nem rendelkező egyetemeket arra kötelezi, hogy külön felvételit szervezzen számukra és megkérdőjelezi a tanulók román nyelvi kompetenciáit is.

A felsőház 79 támogató szavazat mellett 36 tartózkodással fogadta el azt kb. 80 oldalas törvénytervezetet, amely jelenleg Klaus Johannis államfő általi kihirdetésre vár, és amelynek egyik pontja kitér a felvételik során történő kisebbségi nyelvhasználatra az alap-, a mesteri- és a doktori képzések estében, kartól függetlenül.

Erre azért volt szükség a tervezet egyik kidolgozója, Novák Csaba Zoltán Maros megyei RMDSZ-es szenátor szerint, hogy megteremtsék az esélyegyenlőséget, hogy mindenki a saját erőforrásai, képességei, tudása alapján mérkőzzön meg és amennyiben valaki úgy értékeli, hogy a román nyelven történő felvételi őt akadályozná abban, hogy jobb eredményt érjen el, akkor lehetősége van, hogy magyarul felvételizzen, még akkor is, ha a tanulmányait román nyelven folytatja.

„Ez egyértelmű, hogy felháborodást és nem tetszést vált ki egyes egyetemi vezetők körében, de azt gondolom, hogy a méltányosság elve alapján ennyi jár a kisebbségi tanulóknak” – mondta Novák Csaba Zoltán.

Arra a kérdésünkre, hogy mi történik abban az esetben, ha egy romániai magyar diák pl. jogra szeretne felvételizni, ahol az oktatás románul történik, így elengedhetetlen a román nyelv ismerete, ami a felvételin során derülne ki, a szenátor elmondta, hogy a magyar diákok esetében az anyanyelvükön oktatták és kérték számon a tananyagot. Egy román nyelvű felvételi esetében az anyanyelvi szintű készségekkel rendelkező diákokkal szemben hátránnyal indulnak. Ugyanakkor román nyelvből és irodalomból korábban már letették az érettségi vizsgát, amellyel bizonyságot tettek a román nyelv ismeretéről, és ezt követően állnak a felvételi bizottság elé. A módosítás egyenlő lehetőséget biztosít a kisebbségi diákoknak az ösztöndíjas, a tandíjmentes helyek megszerzéséhez, ami elvi kérdés.

Mircea Miclea megjegyzésére Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője is reagált, amelyben félretájékoztatással vádolja Micleat. Emlékeztetett, az egyetem autonómiájára a törvényes korlátok is hatással vannak, de azok az esélyegyenlőséget, az anyanyelven való tanulás alkotmányos jogait nem írhatják felül.Nyitókép: RMDSZ Facebook. photo: Gönczy Tamás
(hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS