2020. szeptember 21. hétfőMáté, Mirella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Visszaszolgáltatások: ezentúl az államnak kell bizonyítania, hogy nem erőszakkal vette el a javakat

2020. február 11. 18:21, utolsó frissítés: 18:23

Döntő házként fogadta el a képviselőház azt az RMDSZ-es törvénykezdeményezést, amely a visszaszolgáltatott javak valós értékfelmérését biztosítaná, valamint arra kötelezné az államot, hogy a visszaszolgáltatási folyamatban bizonyítsa be, nem jogtalanul kobozta el a tulajdont - tájékoztat a szövetség keddi közleménye.

A tervezetet Apjok Norbert, az RMDSZ Máramaros megyei parlamenti képviselője dolgozta ki, a képviselőházi vitában Szabó Ödön Bihar megyei parlamenti képviselő kiegészítő javaslataival került elfogadásra.

A Máramaros megyei parlamenti képviselő elmondta: 30 évvel a rendszerváltás után sem rendeződött az elkobzott egyházi ingatlanok teljes visszaszolgáltatása.

"Azok az igénylők, akik kárpótlásért folyamodtak valós ingatlan áron alul voltak kárpótolva. A kedden elfogadott törvény áttörést nyújt a visszaszolgáltatott ingatlanok értékének valós megállapításában. Ezentúl nem a 2013-as ingatlan értékek szerint kell felmérni az ingatlanokat, hanem a visszaszolgáltatást előíró határozat időpontjában érvényes közjegyzői értékrács szerint kell azokat felbecsülni" - idézi a közlemény a képviselőt.

Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese kifejtette, a ma elfogadott törvény változást hoz az eddigi visszaszolgáltatási folyamatban.

"Eddig az eredeti tulajdonosoknak kellett bebizonyítaniuk, hogy az állam jogcím nélkül, erőszakkal fosztotta meg őket az adott tulajdontól. Azonban ezt sok esetben lehetetlen volt bebizonyítani. A ma elfogadott törvényben gyakorlatilag megfordítottuk az eddigi bizonyítási folyamatot: ezentúl az államnak kell bizonyítania azt, hogy nem erőszakkal vette el az adott javat, amennyiben ezt nem tudja, akkor az adott ingatlan tulajdonjoga az elkobzás előtti tulajdonost illeti meg" - mondta Szabó.

A törvény az államelnöki kihirdetést követően lép hatályba.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS