2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A sajtósok adómentessége miatt csak nőni fog a „szemét” a médiában, véli az ActiveWatch elnöke

2020. február 12. 12:42, utolsó frissítés: 13:14

Kifogásolja a médiában dolgozók adómentességére vonatkozó törvénytervezetet Mircea Toma. Az ActiveWatch romániai jogvédő civil szervezet elnöke szerint a jogszabály érdekellentétet szül, továbbá elsősorban a nagy médiabirodalmak vezetőinek kedvez.

Amint arról beszámoltunk, a PSD, az ALDE és a PMP által kezdeményezett tervezet adómentessé tenné az újságírók és a médiában dolgozó műszaki személyzet bérét, valamint a szellemi tulajdonjogból származó jövedelmeket. A kezdeményezést az ágazat nehéz gazdasági helyzetével indokolták.

„Hogyan tudod majd kritizálni a speciális nyugdíjakat, amikor a válasz az lehet rá, hogy te is egy kedvezményezett kategóriához tartozol? Ez a nagy médiavállalatok vezetőinek kedvez, melyek tudjuk, hogy mit produkálnak” - fejtette ki Toma.

Hozzátette: a tervezet bevezetése azt eredményezi, hogy nőni fog a „szemét” mennyisége a médiában, mivel elsősorban a nagy médiavállalatoknak kedvez, ahol nagyszámú műszaki személyzetet foglalkoztatnak. Problémás dolognak nevezte továbbá, hogy a jogszabályról épp választási évben döntenek, amikor a pártok jelentős összegeket költenek kampányokra.

Mircea Toma elismerte ugyanakkor, hogy valóban komoly anyagi gondokkal küzd az ágazat, főleg a kisebb, minőségi tájékoztatásra törekvő orgánumok. Kifejtette, az ActiveWatch négy évvel ezelőtt már tett le egy javaslatot e tekintetben. Ők azt indítványozták, hogy hozzanak létre egy olyan alapot, amiből médiaprojekteket finanszíroznak, amelyek támogatásáról egy politikailag független, szakértőkből álló zsűri dönthetne. (rfi.ro, hírszerk.)

Nyitókép: Christine von Raesfeld/unsplash.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS