2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

INACO: több mint tízezer fiatal hagyta el véglegesen az országot 2018-ban

2020. február 17. 11:39, utolsó frissítés: 13:24

Több mint tízezer, 15 és 34 év közötti, köztük számos Kovászna és Hargita megyei fiatal hagyta el véglegesen az országot 2018-ban - derül ki az INACO - Kezdeményezés a versenyképességért nevű szervezet elemzéséből.


A hétfőn közzétett adatok kizárólag a végleges kitelepedésre vonatkoznak, és nem számolnak azokkal a fiatalokkal, akik időszakosan mentek külföldre tanulni vagy dolgozni. A legtöbben Bukarestből mentek el.Az INACO idézi a Világbank "Markets and People: Romania Country Economic Memorandum" című tanulmányát, amely szerint egy Romániában született gyerek, aki itthon nő fel, termelési potenciáljának csak 60 százalékát éri el, mire nagykorú lesz. Kissé jobb ez a mutató Bukarestben (68%) és a Kolozs megyeiek esetében (65%).

A másik póluson azok a megyék vannak, amelyek a legkevesebb lehetőséget kínálnak az oktatás, egészségügy, várható élettartam terén a fiatalok számára: Szatmár (53%), Călăraşi (52%), Ialomiţa (52%) és Giurgiu (51%).

A globális versenyképességi jelentés következtetései szerint a világszinten tanulmányzott 137 országból Románia a 132. helyet foglalja el a tehetséges emberi erőforrások megtartásának képessége szempontjából.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS