2020. október 24. szombatSalamon
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Koronavírus: otthoni karanténba helyezték az olaszországi kirándulásról visszatérő iskolai csoport tagjait

2020. február 24. 08:49, utolsó frissítés: 09:31

Frissítés: Mégis otthoni karanténban lesznek két hétig azok a gyulafehérvári diákok és tanáraik, akik vasárnap este értek haza egy többnapos kirándulásról az olaszországi Veneto tartományból.

A Fehér megyei közegészségügyi igazgatóság (DSP) ügyvezetőigazgató-helyettese, Daniela Dreghici Popa szerint az iskolásokat és tanáraikat hétfőtől 14 napon át megfigyelés alatt tartják majd.

Arra a kérdésre, hogy ellenőrizni fogják-e a karanténra vonatkozó előírások betartását, azt, hogy valóban a családtagoktól elkülönülve ülnek-e az érintettek, az igazgatóhelyettes azt mondta, nincs elegendő személyzet erre, de bíznak "a szülők érettségében".

Dreghici Popa szerint minden szülőnek elküldték WhatsApp-üzenetben az ajánlásokat, azt, hogy az érintetteket külön szobában szigeteljék el, a család más tagjai ne tartózkodjanak velük egy helyiségben, lehetőleg külön fürdőszobát használjanak, és külön étkezzenek.

Vasárnap délután a Fehér megyei hatóságok még azt mondták, hogy az 51 személy nem otthoni karanténban lesz, hanem egy közös helyen tartják majd megfigyelés alatt őket 14 napig.

--------------------------

Tizennégy napra karanténba fogják helyezni hazatértükkor az egyik gyulafehérvári középiskola több tucat tanulóját és tanárát, akik néhány nappal ezelőtt utaztak el az olaszországi Veneto tartományba, ahol több koronavírussal fertőzött személyt azonosítottak az olasz hatóságok az elmúlt napokban, nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek vasárnap Nicolae Albu Fehér megyei prefektus.

A prefektus azt mondta, hogy eredetileg mindegyik személyt az otthonában akarták karanténba helyezni, mivel mind tünetmentesek, de később úgy döntöttek, hogy mindannyiukat egyetlen helyen fogják elhelyezni, egyelőre azonban még nem tudják, hol.

Biztosított azonban arról, hogy a gyerekek és tanárok megérkezéséig megtalálják a helyet, lehet, hogy egy tábort választanak ki. Becslése szerint a csoport vasárnap este ér Gyulafehérvárra.

„Beszéltem az egyik kísérő tanárral, aki elmondta, hogy miután tudomásukra jutottak az esetek (több koronavírussal fertőzött személyt azonosítottak a tartományban - szerk. megj.), kerülték az érintkezést az emberekkel és maszkot viseltek” - magyarázta Nicolae Albu.

Alexandru Sinea, a megyei közegészségügyi igazgatóság ügyvezető igazgatója az Agerpres hírügynökségnek elmondta, 45 diákból és 6 kísérő tanárból áll a csoport, amely csütörtökön utazott el Olaszországba. A tervek szerint a csoport tagjainak még néhány napot ott kellett volna tölteniük, azonban az aggódó szülők a gyerekek mihamarabbi hazatérését kérték. A gyerekek a gyulafehérvári Regina Maria Művészeti Líceum tanulói.

Az egészségügyi hatóságok 14 napos karanténba fogják helyezni azokat a személyeket, akik az olaszországi Veneto és Lombardia tartományból érkeznek Romániába, és ha ezek a személyek nem tartják be a szabályokat, szankciókra számíthatnak, nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek vasárnap Adrian Streinu Cercel, a Matei Balş intézet vezetője. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS