2021. június 13. vasárnapAntal, Anett
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Orbán Viktor a legnépszerűbb politikus Háromszéken

2020. február 25. 19:57, utolsó frissítés: 20:51

Orbán Viktor a legnépszerűbb politikus Háromszéken, Magyarország miniszterelnökének bizalmi indexe a Kovászna megyei magyarság körében 92 százalékos - derül ki a háromszéki RMDSZ által rendelt felmérésből, amelyről a Maszol számolt be. Magyarország kormányában a háromszéki magyarok 82 százaléka bízik meg.


Orbán Viktor után Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármesterében bíznak meg leginkább Kovászna megyei magyarok, 78 százalékon áll a népszerűsége, majd Tamás Sándor megyei tanácselnök következik 74 százalékkal. Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes bizalmi indexe 67,5 százalékos, Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke 62,5 százalékon, míg Kelemen Hunor RMDSZ-elnök bizalmi indexe 62 százalékon van Kovászna megyében. A parlamenti képviselők közül Márton Árpád bizalmi indexe 41 százalékos, Kulcsár Terza Józsefé 38 százalékos, míg Benkő Erikáé 30 százalékos a háromszéki magyarok körében.

Ezzel szemben a román pártokba és politikusokba vetett bizalom nagyon alacsony a megyében. A legnagyobb bizalmi indexe Klaus Johannis államfőnek van 24,6 százalékkal, minden más román politikus elmarad ettől.

Az intézmények között Magyarország Kormánya után a helyi polgármesteri hivatalokban bíznak meg leginkább, 67 százalékos az indexük, majd 61 százalékos bizalmi mutatóval a megyei tanács következik. Az Államelnöki Hivatal bizalmi mutatója 18 százalék, a Korrupcióellenes Ügyészségé (DNA) 16 százalék, míg Románia Kormányáé 12 százalék.

Az országgal elégedetlenebbek, míg a településeikkel elégedettebbek a háromszékiek. A megkérdezett háromszéki magyarok 85 százaléka válaszolta azt, hogy az országban rossz irányba haladnak a dolgok, ezzel szemben saját településükről 58 százalékuk nyilatkozta, hogy az elmúlt két évben fejlődött, és csupán 35 százalékuk nem tapasztalt fejlődést közvetlen környezetében. Kovászna megyében leginkább a sepsiszentgyörgyiek elégedettek, a megkérdezettek 81,2 százaléka szerint fejlődött a város. A fejlődést hiányára leginkább a háromszéki falvak lakói, illetve a barótiak panaszkodtak. Az erdővidéki város lakóinak 80 százaléka az elmúlt időszakban nem tapasztalt fejlődést.

A közelgő helyhatósági választásokon való részvételi hajlandóság 59 százalékos a háromszéki magyarok körében. A megkérdezett háromszéki magyarok 80 százaléka azt mondta, hogy a megyei tanácsosi jelöltlisták esetében az RMDSZ-re szavazna, míg az MPP és az EMNP támogatottsága egyaránt 5 százalék körül van a megyében. A felmérésben a pártok mellett rákérdeztek a jelöltek személyére is. Tamás Sándor háromszéki tanácselnökre a magyarok 72 százaléka adná a voksát, míg Antal Árpádra a sepsiszentgyörgyi magyarok 79 százaléka szavazna.

A felmérésben összesen 2929 háromszékit kérdezett meg tavaly július-augusztusban a kolozsvári Transylvania Inquiry közvélemény-kutató. (maszol)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS