2022. május 23. hétfőDezső
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Párizsban tüntettek a romániai romák

2004. július 19. 16:05, utolsó frissítés: 16:05

Több mint 250, többségében Romániából érkezett roma tüntettet szombaton Párizsban Franciaországból való kitoloncolásuk ellen, tartózkodási engedélyt kérve. A megmozduláson a francia főváros külvárosainak rögtönzött táboraiban élő romák, valamint a Romákat Támogató Bizottság, illetve az Országos Munkakonföderáció tagjai vettek részt. A Clichy térről a Saint-Augustin térre tartó menet élén vitt transzparens felirata ez volt: "Cigányok vagyunk, jogok nélküli emberek Európában".


A romák elsősorban tartózkodási engedélyt kértek, illetve tanuláshoz való jogot gyermekeik számára és a romániainál jobb életkörülményeket. Gabriel Szeles, a Romákat Támogató Bizottság tagja elmondta, hogy a romániai romák többsége turistakén érkezik Franciaországba, ami háromhónapos tartózkodást tesz lehetővé számukra, a munkavállalás nem engedélyezik számukra, és tartózkodási kérelmeiket következetesen elutasítják.

A francia hatóságok becslése szerint tavaly csak Párizs környékén 1800 külföldi roma élt, számuk országszerte elérte az 5000-et. (ez)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS