2022. október 3. hétfőHelga
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Borboly „óvna attól minden túlbuzgó politikust”, hogy Úzvölgyét saját céljaira használja fel

2020. március 04. 18:00, utolsó frissítés: 2020. március 05. 01:26

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke cáfolta Csomortányi „ Karlendítő” István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnökének arra vonatkozó utalásait, miszerint nem tett volna le feljelentést az úzvölgyi konfliktus ügyében.


Csomortányi a keddi marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy amíg az EMNP és a Magyar Polgári Párt (MPP) szinte egyszerre fordult a hatósághoz sírgyalázás, garázdaság, rongálás, testi sértés, valamint gyűlöletkeltés ügyében, addig az összesen öt feljelentés között, ami a Bákó megyei ügyészséghez érkezett, nem szerepel sem a csíkszentmártoni önkormányzat, sem pedig Borboly Csaba feljelentése.

Az EMNP-elnök azt is hozzátette, jó lenne, ha a megyei tanács elnökével egyeztetnék a stratégiájukat és elmondaná, hogy ő milyen feljelentéseket tett, mivel Csomortányi „elképzelhetetlennek” tartja, hogy Borboly ne mondott volna igazat akkor, amikor azt állította, „tucatnál is több panaszt és feljelentést tett”.

Borboly Csaba a Transindex megkeresésére elmondta, vannak olyan politikusok, akik valószínűleg a jelentéktelenségből úgy próbálnak láthatóvá válni, hogy keresik a magyar-magyar cirkusznak a lehetőségét, illetve az, aki elveszettnek hiszi Úzvölgyét, az a Bákó megyei rendőrséghez és ügyészséghez fordul, ami szerinte a „kishitűség jele”.

A Hargita Megye Tanácsának elnöke mint kifejtette, az, aki már indulásból Bákó megyei jogterületként kezeli, azt ami még nem került át Bákó megyéhez, „az már feladta a hazát, feladta a szülőföldet”.

„Ezt tette Mezei és Csomortányi úr is, az MPP és EMNP vezetője. Mi akik hiszünk abban, hogy Úzvölgye Hargita megye része, azok a megfelelő intézkedéseinket Hargita megye szervei, intézményei felé tettük meg, lásd a prefektúrák ellen, dokumentumok kiadása, sérelmek és a bűncselekmények stb. Nagyváradról, ha csak az »elnöki bevezetés« a kommunikációs porondra és a politikai kampány volt az elképzelés, lehet eltévesztették a célt, ez van. Bihar megyéből Hargita és Bákó megye, szinte egyenlő távolságra van, de a térségismeret hiánya kiállítja a nyilatkozóról a »Székelyföld szegénységi« bizonyítványt” – jegyezte meg Borboly.

Hozzátette, önmagáért beszél az, ahogyan az MPP és az EMNP Úzvölgye tekintetében nyilatkozik. A múlt év folyamán végig „nagyon kártékony” volt a két politikai alakulat hozzáállása.

„Mi tesszük a dolgunkat, és továbbra is azt mondom, amit eddig is: hogyha Úzvölgye tekintetében valamilyen téma rossz irányba fordul, akkor fogok tájékoztatni. Egyelőre zajlanak a perek, zajlanak a kivizsgálások, és óvnék attól minden túlbuzgó politikus társat, hogy Úzvölgyét felhasználja a sajtó nyilvánossága előtt, amikor nincsenek alapos bizonyítékai, mert az mind árt az ügynek, ahogyan láthattuk ezt az elmúlt időszakban is” – nyilatkozta Borboly.

Megjegyezte, akit érdekel a téma, annak ajánlja a megyei tanács hivatalos weboldalán létrehozott Úzvölgyéről szóló aloldalt, ahol minden erről szóló információ megtalálható.

Mint arról beszámoltunk az Erdélyi Magyar Szövetséget alkotó pártok elnökei Csomortányi „Karlendítő” István EMNP-elnök és Mezei János, a Magyar Polgári Párt elnöke bejelentették, hogy Soós Zoltán független polgármester-jelöltet támogatják, illetve azt is, hogy „kellemetlen” meglepetésként érte őket, hogy a Bákó megyei ügyészség lezárta a nyomozást a két párt közel egy időben tett feljelentése ügyében. Beszámolójuk alapján az ügyészség bűncselekmény hiányára hivatkozott.

Mint mondták, a hatóságok válaszukban etnikai alapú ügyként kezelték az úzvölgyi eseményeket, ennek ellenére egyetlen magyar tanút sem hallgattak ki. A testi sértés és garázdaság vádját pedig az ügyészség azzal utasította el, hogy senki nem tett ilyen tárgyú feljelentést, valamint nem tudtak beazonosítani áldozatokat. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS