2020. október 31. szombatFarkas
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hivatalos: szerdától március 22-ig bezárják az iskolákat és az óvodákat!

2020. március 09. 19:03, utolsó frissítés: 2020. március 10. 09:24

Update 2.: Hivatalos: szerdától március 22-ig bezárják az iskolákat és óvodákat, az esetleges hosszabbításról ezt követően, a fejlemények függvényében döntenek. A bejelentést Ludovic Orban ügyvivő miniszterelnök tette egy sajtótájékoztatón, leszögezve, hogy csak prevenciós intézkedésről van szó. (Közben kiderült, hogy újabb két koronavírusos esetet találtak Romániában, így 17-re emelkedett a számuk.)

További bejelentett intézkedések:

- március 10. és 31. között minden közúti személyszállítást beszüntetnek Olaszország és Románia között. Az intézkedés a menetrend szerinti, az alkalmi és a különleges járatokra egyaránt érvényes
- az Olaszországon áthaladó járatok utasai esetében karantén-kötelezettség lép érvénybe
- az Olaszországból vonattal érkezőket üzenetekben értesítik a kötelező karanténról
- a tanulócsere programokat beszüntetik március végéig
- kötelező a közszállítási járművek fertőtlenítése
- minden köz- és magánintézmény köteles fertőtlenítési lehetőséget biztosítani a mosdókban: szappannal és fertőtlenítőszerrel
- a munkáltatóknak, amennyiben lehetséges, engedélyezniük kell az otthoni munka lehetőségét
- felfüggesztik a kórházakban az iskolai gyakornokok tevékenységét

Update 3.: "Fontos, hogy az iskolába nem járó gyerekek igyekezzenek otthon maradni (!), tanulni, olvasni, filmet nézni és szűk baráti körben társasjátékozni..." - írja Facebookján a bejelentés kapcsán Vass Levente orvos, képviselő, aki nyugalomra intett.
-------------------------

A Digi24.ro az Országos Katasztrófavédelmi Bizottságon belüli forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a koronavírus-járvány miatt szerdától, március 11-től országszerte egy hétig bezárják az iskolákat. Ezt követően a körülmények függvényében döntenek arról, hogy mi legyen a továbbiakban - írtuk korábban.

A döntést hivatalosan állítólag egy sajtótájékoztató keretében jelentik majd be hamarosan.

A portál szerint Raed Arafat belügyi államtitkár, a katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője korábban azt javasolta, hogy az összes iskolát zárják be 2020. március 10-től 2020 április 21-ig.

A Hotnwes.ro úgy tudja, az egyhetes bezárás egyelőre csak javaslat, de azt is írják, hogy mind Victor Costache ügyvivő egészségügyi miniszter, mind Raed Arafat a bezárás felé hajlik, ugyanakkor a döntéssel Ludovic Orbannak is egyet kellene értenie.

Update 1.: A G4media.ro is azt írja saját, hivatalos forrásokra hivatkozva, hogy egyhetes bezárás következik.

(digi24/hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS