2022. január 21. péntekÁgnes
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Megszavazták: jogosultak fizetett szabadnapokra a szülők, ha az iskolák felfüggesztik tevékenységüket

2020. március 12. 15:25, utolsó frissítés: 15:27

Döntő házként csütörtökön délután a képviselőház megszavazta azt a javaslatot, melyet nagyon sok szülő várt aggódva: ezentúl a munkaadóik kötelesek lesznek fizetett szabadnapokat adni nekik, amennyiben az iskolabezárás miatt otthon kell maradniuk a gyerekükkel.


Nyilván, ez indokolt esetekre érvényes, például a mostani helyzetben, amikor a koronavírus miatt felfüggesztették tevékenységüket az iskolák. Hasonló esetként említi a törvény, amikor a szélsőséges időjárás miatt szüneteltetik az oktatást. A szabadnapok az egyik szülőnek járnak, aki erre az időszakra a fizetésének 75 százalékét kapja, az összeg pedig nem haladhatja meg a bruttó átlagbér 75 százalékát.

Azok jogosultak egyébként, akiknek 12 éven aluli gyerekük van, és a gyerek szerepel egy iskola nyilvántartásában. Fogyatékkal élő gyerekek esetén a korhatár 18 év.

A fizetett szabadságot a felügyeletet vállaló szülőknek (vagy gyámnak) kell kérvényeznie a munkaadójánál. Szükség lesz egy saját felelősségre megírt nyilatkozatra arra vonatkozólag, hogy a gyerekre kíván felügyelni, és ezt a nyilatkozatot mindkét szülő alá kell írja (egyszülős családok esetén nyilván elég egy aláírás).

Az összeget, amiből a felügyeletet vállaló szülőket fizetik, a munkaadók által a bérek után az államnak fizetendő 2,25%-ból biztosítják. (digi24.ro, hírszerk.)

Fotó: Element5 Digital/unsplash.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS