2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Florin Cîțu tíz perccel a beiktatásáról szóló szavazás előtt meggondolta magát, és nem akar miniszterelnök lenni

2020. március 12. 15:55, utolsó frissítés: 17:00

Florin Cîțu kijelölt miniszterelnök visszaadta a miniszterelnöki kinevezését. Mindezt tíz perccel azelőtt, hogy elkezdődött volna a parlamentben az általa vezetett kormány beiktatásáról szóló szavazás.


Klaus Johannis tudomásul vette Cîțu visszalépését. Az államfő csütörtök este szándékozik sajtónyilatkozatot kiadni az ügyben, adták hírül az elnöki hivatal munkatársai.

Sajtóinformációk szerint az államfő ismételten Ludovic Orbant akarja nevesíteni a miniszterelnöki tisztségre, aki egy vegyes PNL, PMP és USR tagokból álló kormányt hozna majd létre. Cîțu döntése példa nélküli a rendszerváltás utáni Románia történetében.

Miután Florin Cîţu visszaadta kormányalakítási megbízását, felfüggesztették a parlament két házának együttes ülését.

Marcel Ciolacu képviselőházi elnök bejelentette, hogy kapott egy átiratot a kijelölt miniszterelnöktől, miszerint az visszaadta kormányalakítási megbízását. "Ilyen körülmények között az ülést felfüggesztem. (...) Előfordulhat, hogy szombaton vagy vasárnap meghallgatjuk a szakbizottságokban a miniszterjelölteket" - jegyezte meg.

Cîțu a Facebookon „magyarázza a bizonyítványát”

A Facebook-oldalán próbált magyarázatot adni tettére Florin Cîțu, miután 10 perccel a beiktatásáról szóló szavazás kezdete előtt visszalépett a miniszterelnök-jelöltségtől.Elmondása szerint a döntése mögött Románia jelenlegi helyzete áll. Azt állítja, hogy ő egy párthű ember, akinek most a pártja és annak elnöke mellett kell állnia ezekben a nehéz időkben. Nagyon remélte, hogy az előrehozott választások után (amelyek a PNL számításai szerint bekövetkeztek volna, ha azt az alkotmánybíróság nem mondja ki alkotmányellenesnek), a pártja elnöke lett volna a miniszterelnök.

Azt állítja, hogy döntését jól átgondolta és megfontolta és továbbra is a pénzügyben szándékozik maradni, mivel sok dolga lesz „az elkövetkező nehéz időkben”.

Ciolacu: Ez a legjobb dolog, ami történhetett

Ez a legjobb dolog, ami történhetett - így reagált Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a képviselőház elnöke arra, hogy Florin Cîţu kijelölt miniszterelnök csütörtökön visszaadta kormányalakítási megbízását.

Ciolacu azt ígérte, hogy 'megsürgeti' a következő kormány minisztereinek parlamenti meghallgatását.


Hírünk frissül

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS