2023. március 26. vasárnapEmánuel
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Orban a jelenlegi minisztereket javasolja az új kabinetjébe, Cîţu marad a pénzügyminiszter

2020. március 14. 09:51, utolsó frissítés: 09:51

Ludovic Orban kijelölt miniszterelnök a jelenlegi minisztereket javasolja új kabinetjébe. A miniszterjelölteket - különleges körülmények között - szombaton hallgatják meg a parlamenti szakbizottságok, a kormány beiktatásáról ugyancsak szombaton szavaznak.


A parlamentbe benyújtott és a képviselőház honlapján közzétett dokumentumok szerint az Orban-kabinet listáját a jelenlegi miniszterek alkotják, és a kormányprogram sem változott.

A miniszterek meghallgatása a szakbizottságokban szombaton, 9 órakor kezdődik, Bogdan Gheorghiuval, akit újból a kulturális tárca élére javasolt Ludovic Orban, az utolsó meghallgatandó miniszter Florin Cîţu lesz, akit ismét pénzügyminiszternek jelölt a miniszterelnök.

A parlamenti képviselők szombaton, 11 órától a koronavírus-járvány miatt egy különleges eljárással szavaznak az Orbán-kormány beiktatásáról.

A házbizottságok döntése értelmében a szenátorok és a képviselők egyenként szavaznak egy külön teremben, nem ott, ahol a plenáris üléseket tartják.

A parlamenti képviselők esetében 8 órától kezdve, az egyik parlamenti teremben végzik el a koronavírus tesztet.

A miniszteri tisztségre javasolt jelölteket 9 és 11 között videokonferencián hallgatják meg a képviselőház jogi bizottságának terméből.

11 órától kerül sor a golyós, titkos szavazásra. Az urna a képviselőház Állandó Bizottságának irodájában lesz. A törvényhozók sorban lépnek be a terembe. Előbb a szenátorok fognak szavazni. Körülbelül húszas csoportokat hoznak létre, akik - a számítások szerint - 15 perc alatt adják le voksukat. A golyókat kezelő kvesztor és a titkár, aki nyilvántartja a képviselők jelenlétét a szavazáson, állandóan jelen lesznek a szavazóteremben.

A parlament vezetése azt tervezi, hogy úgy módosítják a két ház házszabályát, hogy a törvényhozók a jövőben kivételes helyzetekben biztonságosan, elektronikus úton szavazhassanak.

A sajtó nem vehet részt az eljáráson. (agerpres)

Nyitókép: Bzi

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS