2021. április 19. hétfőEmma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Băsescu szerint már egy jó hónapja ki kellett volna hirdetni a rendkívüli állapotot

2020. március 14. 10:21, utolsó frissítés: 19:44

A rendkívüli állapotot már egy jó hónapja ki kellett volna hirdetni - írja szombati Facebook-bejegyzésében Traian Băsecu volt államfő.


Băsescu 'nagy hibának' minősíti, hogy Klaus Johannis 'nem akarta összekötni nevét' a nemzeti érdeket előtérbe helyező "kemény intézkedésekkel", főleg hogy egy bizalmatlansági szavazáson elbukott kormány vezeti az országot, amelynek tagjai a televíziók kamerái előtt 'kétségbeesett erőfeszítéseket tesznek, hogy kompetenseknek tűnjenek', miközben 'messze nem hozták meg' a szükséges intézkedéseket. Ezek úgy gondolják, hogy 'Arafat mentőivel, Orban inkompetenciájával és Vela színészi tehetségével, valamint az államfő által Orban iránt kinyilvánított elégedettségével' kezelni lehet a koronavírus-válságot.

Meglátása szerint a kormány 'meghirdette, de nem hajtotta végre' a szükséges intézkedéseket. Úgy tudja, hogy az első hetekben 'nem létezett' az ellenőrzés a határon, 'illúzió' volt az elkülönítés vidéken, és 'túl későre' zárták be az iskolákat, emiatt 'kemény járványra' lehet számítani Romániában. Orban, Vela és Arafat 'sikerei' néhány hét múlva lesznek láthatók - mondja Băsescu.

Véleménye szerint ' a katasztrófa méretei még csökkenthetők lennének', ha az államfő azonnal kihirdetné a rendkívüli állapotot, bevezetnék a távmunkát, karantént hoznának létre a szállodákban és panziókban, leállítanák a tömegközlekedést, a csendőrség és hadsereg segítségével tartatnák be az elkülönítés szabályait vidéken, leállítanák a légiközlekedést az európai országok felé, bezárnák a bevásárlóközpontokat, éjjeli bárokat, kaszinókat, mozikat, színházakat, betiltanának minden összejöveteleket, és a kormány óránként adna tájékoztatást az elektronikus médiában a járványról és a teendőkről.

Szerinte 'alapvető fontosságú', hogy az intézkedések oda vezessenek, hogy a tényleges ellátásra szorulók száma ne haladja meg az kórházak kapacitását.

Úgy véli, az államfőnek egy kompetens miniszterelnököt kellene kineveznie, aki bírja a parlament többségnek bizalmát, kidolgoz egy, az ország prioritásait szem előtt tartó kormányprogramot és képes támogatást adni a járvány miatt veszteséget szenvedő cégeknek.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS