2021. április 19. hétfőEmma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Belügyminisztérium: mindenki lakhelyi elkülönítésbe kerül, aki olyan országból érkezik, ahol 500 feletti a fertőzöttek száma

2020. március 15. 16:39, utolsó frissítés: 19:12

A helyzet ellenőrzés alatt van – jelentette ki vasárnap a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban Marcel Vela belügyminiszter, aki arra szólította fel a lakosságot, hogy kerülje az utazásokat és ne terjesszen pánikkeltő álhíreket.


A belügyminiszter ismertette, hogy vasárnap este 21 órától kötelezően 14 napnyi lakhelyi elkülönítésébe kerül minden olyan személy, aki olyan országból érkezett, amelyben a megerősített fertőzöttek száma meghaladja az 500 esetet. A szabály azokra is vonatkozik, akik nem mutatják a fertőzés tüneteit - írta a Digi24.

Ilyen országok: Olaszország, Spanyolország, Németország, Franciaország, Svájc, Nagy-Britannia, Norvégia, Svédország, Hollandia, Dánia, Belgium, Ausztria, Amerikai Egyesült Államok, Kína, Dél-Korea, Japán, Irán.

„Szükségünk van mindenki együttműködésére, nyugodtan, felelősséggel kell viselkednünk, és gondoskodnunk kell a körülöttünk élőkről. Mindannyian hozzájárulhatunk a vírus terjedése és más emberek megbetegedése kockázatának csökkentéséhez. Kerüljük a felesleges utazásokat, a más emberekkel való kapcsolatot, ne járuljunk hozzá pánikot keltő üzenetek terjesztéséhez. A helyzet ellenőrzés alatt van, éppen azért, mert időben hoztunk intézkedéseket” – idézte Vela nyilatkozatát az Agerpres. hozzátette:

„Itt az ideje, hogy szolidárisak és toleránsak legyünk, mindenki segítsen ereje szerint” - mondta a belügyminiszter, aki nyugalomra intett és szolidaritásra szólított fel.

A revista22 megjegyzi, hogy a szükségállapot érvénybe léptetése után gyakorlatilag a belügyminiszter az ország második embere lesz, ugyanis a döntéshozatal a belügyminisztérium hatáskörébe koncentrálódik.

Marcel Vela kifejtette, hogy a különleges sürgősségi esetekkel foglalkozó országos bizottság (CNSSU) ülésén pontosították, hogy miként kell eljárniuk azoknak a személyeknek, akiknek feltétlenül meg kell látogatniuk az esetleges fertőzött személyek otthonát (pl. víz-, gázszerelő) és meghatározták, hogy pontosan mit kell 'közeli kontaktuson' érteni egy olyan személlyel, aki koronavírussal fertőzött.

'Közeli kontaktusba' kerülünk akkor, ha a fertőzött személlyel egy háztartásban élünk; ha közvetlen fizikai kapcsolatba léptünk vele, például kezet fogtunk; ugyanabban a zárt helyiségben tartózkodtunk legalább 15 percig és kevesebb mint 2 méter távolságban állunk a fertőzöttől; vagy ha fertőzött beteget ápoltunk. (hírszerk, digi24, revista22, agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS