2021. április 19. hétfőEmma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A miniszterelnök nyugodt, felelős hozzáállást kér az állampolgároktól a szükségállapot idejére

2020. március 15. 19:28, utolsó frissítés: 20:15

Vasárnap délután Ludovic Orban, Románia miniszterelnöke online sajtótájékoztatott tartott, amelyben értékelte a romániai helyzetet.


A miniszterelnök emlékeztetett, hogy sokak kritizálták és túl drasztikusnak ítélték a Romániában foganatosított intézkedéseket, viszont február 26-án az országban csak egyetlen megerősített fertőzött volt, ekkor Spanyolországban 2. Tegnapig Romániában 123 esetre növekedett a fertőzöttek száma, viszont Spanyolországban 4.221-re. Ludovic Orban szerint a számok azt mutatják, hogy a meghozott döntések és intézkedések hatásosak és jók voltak.

„Az a tény, hogy a vírus Romániában sokkal lassabban terjedt el, és a diagnosztizált esetek száma továbbra is viszonylag alacsony, a legjobb bizonyíték arra, hogy az összes megtett intézkedés hatékony volt” – idézi Orbant az Agerpres.

A kormány beiktatása után visszanyert teljes kapacitását arra fordítja, hogy csökkentse a románok koronavírussal való fertőzésének lehetőségét – jelentette ki a miniszterelnök.

„A beiktatási szavazással, amellyel a kormány visszanyerte minden jogkörét, lehetőségünk nyílik törvényerővel rendelkező normatív aktusok és sürgősségi rendeletek kiadására, és ezt a képességet ki fogjuk használni arra, hogy folytassuk a román állampolgárok COVID-19-el való fertőzésének minimalizálásához szükséges intézkedéseket” – hangoztatta Orban.

A szükségállapotról

a következőket nyilatkozta: azon lesznek, hogy minél kevésbé korlátozzák az emberi jogokat és szabadságokat a szükségállapot alatt. Csak a „legszükségesebb” intézkedéseket vezetik be, nyilatkozta.

Miután az államfő bejelentette, hogy hétfőtől kihirdeti a rendkívüli állapotot, minden tárcavezető véleményét kikérte a meghozandó intézkedések tekintetében – tette hozzá Orban.

Szükség van, főleg az egészségügy terén, a beszerzési eljárások egyszerűsítésére – hangsúlyozta a kormányfő, és hozzátette: meg kell erősíteni azokat az intézményeket - és itt a közegészségügyi igazgatóságokat hozta fel példának -, amelyek a járvány elleni harc „tűzvonalában” vannak.

Egy másik intézkedésként említette, hogy a hatóságoknak – alapos elemzést követően – elejét kell venniük, hogy bizonyos keresett gyógyszerek és más eszközök ára nagymértékben emelkedjen. Akár azt is lehetségesnek tartja, hogy maximálják egyes termékek, köztük a kesztyűk, maszkok, védőeszközök és fertőtlenítőszerek árát.

Ne essünk túlzásba a bevásárlással!

"Nem kell a megszokott igények fölött bevásárolni, nem áll fenn az élelmiszerhiány veszélye" – mondta a kormányfő. Ugyanakkor hozzátette, hogy a normál igényeket meghaladó vásárlás megfoszthatja a többi polgárt attól, hogy hozzáférjen bizonyos termékekhez.

A miniszterelnök felelős hozzáállást kért az állampolgároktól és arra ösztönözte őket, hogy tartsák be a hatóságok által bevezetett intézkedéseket.

Karanténból sajtótájékoztató
Elmondta, hogy bár negatív a koronavírus-tesztje, kötelessége 14 napig otthoni elkülönítésben tartózkodni – közölte vasárnapi online sajtóértekezletén Ludovic Orban miniszterelnök.

A kormányfő elmondta: úgy döntött, hogy nem otthon, hanem egy hivatalos épületbe különíti el magát, mert ott minden eszköz rendelkezésére áll, hogy betöltse miniszterelnöki tisztségét.

Hozzátette: családja nem tartott vele, ők otthon maradtak. (hírszerk., agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS