2021. április 19. hétfőEmma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Koronavírus: így áll Románia a tesztek terén

2020. március 16. 16:28, utolsó frissítés: 16:35

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint jelen pillanatban 8 orvosi központban végezik el a koronavírus-fertőzés megállapításához szükséges teszteket: ezek közül a központok közül három Bukarestben, egy-egy pedig Kolozsváron, Temesváron, Jászvásáron, Konstancán és Craiován található.
Jelen pillanatban azon dolgoznak a minisztérium munkatársai, hogy minél több megyében létre lehessen hozni olyan orvosi központokat, ahol meg tudják állapítani a koronavírus-fertőzést. Jelen pillanatban is zajlik a kórházi személyzet képzése és felkészítése, a tesztek elvégzéséhez szükséges felszerelés beszerzése, valamint az áthelyezési folyamatok.

Jelen pillanatban 1.526 molekuláris teszt áll rendelkezésre a fertőzésgyanús esetek ellenőrzésére. A belügyminisztérium közleménye szerint még ezen a héten ki fognak osztani a központoknak 40 ezer gyorstesztet, valamint 10 ezer újabb molekuláris diagnosztizálására alkalmas tesztet. Ezeket már megrendelte és kifizette a minisztérium.

A Stratégiai Kommunikációs Csoport közleménye szerint az Unifarm vállalat folyamatosan ellátja a kórházakat a személyzet számára szükséges védőfelszerelésekkel, maszkokkal, fertőtlenítő-szerekkel, tesztekkel és gyógyszerekkel.

"Az ügyeleti központok és a kórházak sürgősségi osztályai túlzsúfolódásának elkerülése érdekében azt javasoljuk az állampolgároknak, hogy amennyiben felmerül az új koronavírussal való megfertőződés gyanúja, hívják fel telefonon családorvosukat. Az esetleges mintavétel az érintett lakhelyén történik majd, az egészségügyi igazgatóságok koordinálásával" - hívja fel a figyelmet a közlemény.

Bukarestben az eddigi két egészségügy intézmény mellett ezután a Cantacuzino kutatási-fejlesztési intézet laboratóriumában is elvégzik majd a koronavírus-teszteket.

(Agerpres/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS