2021. április 19. hétfőEmma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Koronavírus elleni szert kezdenek tesztelni Amerikában

2020. március 16. 17:08, utolsó frissítés: 18:17

Megkezdik hétfőn egy, az új koronavírus elleni lehetséges oltóanyag klinikai tesztelését az Egyesült Államokban, az első beteg hétfőn kapja meg a kísérleti vakcinát, közölte egy kormányzati illetékes.


Az oltóanyagot a Moderna amerikai gyógyszergyártó és az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) készítette. A biotechnológiai cég, amelynek székhelye a Massachusetts állambeli Cambridge-ben található, még február végén elküldte az oltóanyag első ampulláit az Allergia és Fertőzőbetegségek Nemzeti Intézetének (NIAID) tesztelésre.

A klinikai próbákat egy seattle-i kutatóintézetben folytatják, ahol 45 fiatal, egészséges önkéntes kap különböző adagokban a vakcinából. A résztvevők semmiképpen sem fertőződhetnek meg a vakcinától, mivel az nem tartalmazza magát a vírust. A kutatók néhány száz vagy néhány ezer nukleotid alapegységből álló lineáris polimer molekulát használtak, amely a genetikai információt közvetíti a DNS-től a fehérjeszintézis helyszínére, a riboszómákhoz, utánozva egy természetes fertőzést egy erőteljes immunválasz stimulálására.

Az oltóanyag az új koronavírusban és más koronavírusokban – mint a SARS és a MERS – lévő tüskés fehérjét másolja. A klinikai teszteléssel ellenőrzik, hogy a vakcinának nincsenek-e aggodalomra okot adó mellékhatásai, valamint meghatározzák a későbbi tesztek céljait. Anthony Fauci, a NIAID igazgatója korábban arról beszélt, hogy az első eredményeket nyár közepére várják a szakemberek.

Megjegyezte, hogy az oltóanyagot igen gyorsan fejlesztették ki, ennek ellenére széles körben csak jövőre lehet majd alkalmazni. A Johns Hopkins Egyetem legutóbbi adatai szerint a világ 148 országában és térségében már több mint 169 ezer koronavírus-fertőzött van, a járvány 6600-nál is több ember halálát okozta. A megbetegedések óriási többsége enyhe lefolyású. A WHO szerint utóbbiak mintegy két hét alatt épülnek fel a betegségből, a súlyosabb eseteknél három-hat hét szükséges a talpra álláshoz. (MTI, Index)

Fotó: CDC/unsplash.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS