2021. április 22. csütörtökCsilla, Noémi
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Eljárás indul a kollégáit megfertőző Vergil Chiţac szenátor ügyének kivizsgálásra

2020. március 16. 18:06, utolsó frissítés: 20:51

A betegségek leküzdésének meghiúsítása miatt in rem (a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgáló) eljárást indított hétfőn a legfőbb ügyészség Vergil Chiţac liberális szenátor ügyében, aki több személyt megfertőzött az új koronavírussal.


A legfőbb ügyészség illetékesei szerint hivatalból indult vizsgálat az ügyben, azt akarják megállapítani, hogy a szenátor megtett-e minden óvintézkedést a vírus terjedésének megakadályozására.

Vergil Chiţac február 17-19-én részt vett egy brüsszeli NATO-ülésen, március 6-án pedig a NATO főtitkársága közleményt adott ki, amelyben tájékoztatta az ülésen résztvevőket, hogy a francia küldöttség egyik tagját COVID-19-cel diagnosztizálták.

A szenátor március 9-én részt vett a Nemzeti Liberális Párt (PNL) országos politikai bizottságának ülésén, ahol körülbelül 100 párttársa volt jelen, köztük Ludovic Orban kormányfő.

Chiţac azt állítja, március 9-én értesült a NATO által kiadott figyelmeztetésről, és még aznap orvoshoz fordult, aki azt mondta neki, üljön nyugodtan, ha nincsenek tünetei.

Később Vergil Chiţac szenátornál, illetve a liberális vezetőségi ülés további három résztvevőjénél is kimutatták a koronavírust. Lucian Heiuş képviselőről, Florin Oancea dévai polgármesterről és Adrian David Nicolae dévai városmenedzserről van szó.

Ludovic Orban kormányfő bejelentette, hogy 14 napos elkülönítésbe vonul annak ellenére, hogy tesztje negatív lett.

Vergil Chiţacot jelenleg a konstancai járványkórház intenzív osztályán ápolják. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS