2021. április 19. hétfőEmma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Milyen gazdasági lépésekre ad zöld utat a szükségállapot bevezetése?

2020. március 16. 18:09, utolsó frissítés: 18:09

Klaus Johannis államelnök hétfőn aláírta a Románia egész területére érvényes rendkívüli szükségállapotról szóló rendeletet, amellyel korlátozott bizonyos jogköröket, ugyanakkor rendkívüli intézkedések lehetőségét is jóváhagyta a központi hatóságok számára. A rendelet gazdasági vonatkozásai a következőek:


1. A kormány rendkívüli intézkedéseket fogadhat el azon gazdasági szereplők támogatására, akiknek tevékenységét érinti a COVID-19.

2. A koronavírus terjedésének leküzdése érdekében a központi állami hatóságok átvehetik tulajdonba (rekvirálhatják) azokat a gyártó egységeket, amelyek a járvány leküzdéséhez szükséges alapanyagokat és felszereléseket állítják elő.

3. A központi hatóságok, valamint az olyan jogi személyek, amelyeknél az állam többségi részvényes, közvetlenül vásárolhatnak a járvány leküzdéséhez szükséges alapanyagokat és felszereléseket.

4. A sürgősségi rendeletben előírt intézkedések elfogadása által érintett európai finanszírozások kedvezményezettjei dönthetnek arról az eshetőségről (a hatóságokkal, illetve a közvetítő testületekkel együtt), hogy a szerződés szerinti finanszírozást felfüggesszék.

5. A gazdasági minisztérium kibocsáthat olyan dokumentumokat, amelyek hivatalosan igazolják azokat a gazdasági szereplőket, akiknek tevékenységét érinti a COVID-19. A dokumentumok kibocsátásához kérvényt kell beadni.

6. Olyan intézkedéseket fognak bevezetni, amelyek biztosítják az ország energiaellátásának, és minden közüzemi szolgáltatásnak a zavartalan működését. Ennek érdekében segíteni fogják a szükséges erőforrások (nyersanyagok, illetve félig feldolgozott anyagok) kitermelését, előállítását, feldolgozását, szállítását, elosztását, valamint bizonyos esetekben a karbantartást és a javítást.

7. A hatóságok által kiállított, a vészhelyzet fennállása alatt lejáró okmányok érvényessége tovább fennáll.

8. A sürgősségi időszak alatt a központi hatóságok az azt megelőző 3 hónap átlaga szerint meghatározhatja a gyógyszerek és orvosi felszerelések árát, valamint ugyanúgy a közüzemi szolgáltatások (villamos energia, gáz, vízellátás, üzemanyag stb.) árazását is. (digi24,hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS