2020. október 31. szombatFarkas
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tovább romlott a helyzet a Suceava Megyei Sürgősségi Kórházban, több a fertőzött, karantén még sehol

2020. március 24. 14:24, utolsó frissítés: 14:24

Már 92 koronavírusos megbetegedést igazoltak a Suceava Megyei Sürgősségi Kórházban, de a vizsgálatok tovább folyatódnak. A kórház egyik alkalmazottja szerint az intézményben nagyon nehéz a helyzet, a kórházat egyelőre nem fertőtlenítették és fenn áll a lehetősége annak, hogy a meg nem fertőződöttek is elkapják a kórt.

Az alkalmazott elmondása szerint már egy hete kérvényezte, hogy a részlege kapjon új orvosi maszkokat, de akkor azt közölték vele, hogy már nincs ahonnan.

A hétfői napon Nelu Tătaru, az egészségügyi minisztérium államtitkára arról számolt be, hogy a kórházat 48 órára bezárják, elvégzik a fertőtlenítést, majd ezt követően más kórházakból és más megyékből visznek oda orvosakat, hogy ezentúl csak és kizárólag a koronavírusos betegeket kezeljék. Hétfőn a kórház 52 egészségügyi alkalmazottjánál mutattak ki koronavírus-fertőzést.

A digi24.ro-nak nyilatkozó ápolónő szerint a kórház jelenleg nincs karantén alatt, ahogyan azt előzőleg megígérték, fokozottan fennáll a veszélye annak, hogy maguk a dolgozók - mivel nem tudják, hogy a kórházban ki fertőzött és ki nem - tovább terjeszthetik a fertőzést, megfertőzve akár az egész várost.

Az alkalmazott - aki orvosi asszisztensként - dolgozik a kórházban azt állítja, hogy hétfőtől kedd reggelig maradt a kórházban, majd azt közölték, hogy a személyzet azon része, amely nincs mit csináljon, hazamehet, mert minden esetet átirányítottak a radóci kórházba. Neki viszont ott kellett maradnia, mivel a sürgősségi részlegen dolgozik, és fogadnia kell azokat az eseteket, amelyeket Radócon nem tudnak ellátni.

A Sanitas szakszervezeti szövetség közleményt adott ki az eset kapcsán, amelyben kifejtette, hogy a helyzet súlyosságát az elkövetkező napokban tudják majd felmérni. Közleményük szerint minél előbb védőfelszerelést kell biztosítani a kórházakban dolgozó személyzet számára, és a koronavírus-teszteknél a kórházi személyzet tagjai elsőbbséget kellene, hogy élvezzenek. Nyomatékosan kihangsúlyozták, hogy a Suceava Megyei Sürgősségi Kórház helyzete a legsúlyosabb jelen pillanatban. (digi24.ro/hírszerk.)

Nyitókép: Getty Images

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS