2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Járványügyi szakértő: dolgozzanak a megfertőződött, de tünetmentes orvosok is!

2020. március 26. 16:52, utolsó frissítés: 16:52

Dr. Alexandru Rafila egyetemi tanár, járványügyi szakértő szerint van megoldás arra, hogy ne maradjanak egészségügyi személyzet nélkül az ország kórházai, ha az orvosok és az asszisztensek megfertőződnek az új koronavírussal.

Rafila szerint amennyiben egy orvos, asszisztens vagy ápoló megfertőződik a vírussal, de nem produkálja a tüneteket, nem feltétlenül kellene elkülönítésbe vonulnia 2 hétre.

Állítása szerint a kórházakhoz közeli hotelek és szállások szolgálhatnának a megfertőződött, de tünetmentes orvosok lakhelyéül, ameddig tart a járvány.

Úgy véli, hogy a megfertőződött, de tünetmentes egészségügyi személyzet a kórházba érve, megfelelő védőfelszerelés használatával nem terjeszthetnék tovább a fertőzést, és így el tudnák látni a feladatukat is.

Dr. Alexandru Rafila úgy véli, hogy a kórházban dolgozó személyzetet nem kellene hazaküldeni a járvány ideje alatt, mert így esély van rá, hogy megfertőzik a családjukat is, vagy esetleg ők kapnak el fertőzést a családtagjaiktól.

A Libertatea lap azt állítja, hogy Nelu Tătaru, akit csütörtökön neveztek ki egészségügyi miniszternek szintén ezeket a nézeteket osztja és ezt tartaná járható útnak.

Az egészségügyi minisztérium csütörtöki adatai szerint 153 egészségügyi dolgozó fertőződött már meg a koronavírussal országszerte. A fertőzöttek között van 70 orvos, 50 asszisztens, 15 ápoló, 1 beteggondozó és de 17 fertőzött a kisegítő személyzet tagjai közül került ki.

Arad megyében 2, Bukarestben 36, Konstanca megyében 1, Kovászna megyében 5,
Hunyad megyében 12, Iași megyében 3, Neamț megyében 2, Suceava megyében 90, Vrancea megyében 2 egészségügyi alkalmazott fertőződött már meg.

Csütörtökön 70 egészségügyi dolgozó került otthoni elkülönítésbe egy bukaresti pszichiátrián, mert koronavírusos volt az egyik páciens. (Mediafax/hírszerk.)

Nyitókép: Playtech.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS