2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Félig eldózeroltak egy műemléket Kolozsvár belvárosában

2004. július 27. 14:11, utolsó frissítés: 14:11

Egy olasz tulajdonban levő vállalkozás elbuldózerolt el egy műemléki védelem alatt álló házat Kolozsvár belvárosában. A Beyfin Romania az olasz Beyfin Gas Italia leányvállalataként megvette a Bocskai (Avram Iancu) tér 3. szám alatti épületet, amely átnyúlik a szomszédos Bástya utcára is. A társaság a ház bontásához szükséges minden véleményezést megkapta: a bontáshoz a Történelmi Műemlékvédelmi Bizottság is beleegyezését adta.

Az épület 1870-ben részben a régi városfal köveiből, a fal nyomvonalát követve épült. A Beyfin a 787 négyzetméteres telken több, mint 3100 négyzetméteres, modern négycsillagos, háromszintes szállodát szándékszik építeni földalatti parkolóval együtt. Az épületben kereskedelmi központ és Gucci-butik is helyet kapna.

A befektetés mintegy 6 millió euró. A Bocskai teret a Győzelem mozit leszámítva jobbára 18-19. századi, klasszicista vagy szecessziós stílusú épületek veszik körül – ehhez képest kérdéses, hogyan fog mutatni egy modernista stílusú szálloda. (buna ziua, ardeal)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS