2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bihar megyében a hatékonyabb közösségi tesztelést alkalmazzák a fertőzöttek kiszűrésére

2020. április 12. 10:45, utolsó frissítés: 10:45

A Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság közleménye szerint április 10-től a hatékonyabb közösségi tesztelést alkalmazzák az egyéni vizsgálatok helyett – írja az erdon.ro. A módszer lényege, hogy egy jól körülhatárolható területen élő közösség tagjainál egyszerre végeznek tesztelést, és amennyiben találnak pozitív eredményt, akkor a közösséget több kisebb csoportba osztják, és annyi tesztet végeznek el, amíg kiszűrnek minden fertőzött személyt.

A közleményben az áll, hogy ez a PCR pooling-nak nevezett módszer lehetővé teszi a fertőzöttek gyorsabb kiszűrését sokkal kevesebb teszt elvégzésével, mint az egyéni tesztelés esetén. A PCR pooling segítségével legtöbb 64 ember összevegyített nyálmintáját tesztelhetik egyszerre, egyetlen teszttel.

A minták elemzését a Nagyváradon márciusban, közösségi adakozásból megvásárolt PCR-berendezéssel végzik, és hamarosan egy újabb készüléket is üzembe helyeznek. A egészségügyi szakemberek hangsúlyozzák, hogy ezt a tesztelési módszert alkalmazzák Izraelben is, ahol hatékonyan védekeznek a járvány ellen. (erdon.ro, maszol.ro, hírszerk.)

Fotó: CDC/unsplash.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS