2022. november 27. vasárnapVirgil
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Harminc nappal meghosszabbítja Johannis a szükségállapotot, és néhány új szabályt is bejelentett!

2020. április 14. 14:24, utolsó frissítés: 16:42

Klaus Johannis államfő kedden bejelentette a szükségállapot harminc nappal való meghosszabbítását. Az államfő megkért mindenkit, hogy maradjon otthon továbbra is, tartsák be hatóságok előírásait, és bejelentett néhány régi és új szabályt a szükségállapotot kihirdető dekrétumból is. Az államfő jelezte, hogy az alábbiakon túl még lesznek a szövegben más módosítások is.


Eszerint megmaradnak a régi szabályok és olyan újak is jönnek, amelyek a hatóságok hatékonyabb fellépését teszik lehetővé. Az iskolák zárva maradnak, és minden olyan oktatási forma is, amely a tanuló fizikai jelenlétet feltételezi, az online oktatás természetesen tovább folyik.

A kormány a rendelet értelmében megszabhatja az alap-élelmiszerek, a gyógyszerek és közszolgáltatások maximális árát, ehhez jön egy speciális intézkedés is: a kormány garantálni fogja, hogy ha regionális szinten valaminek az ára esni fog, akkor ez a fogyasztók számára is érzékelhető legyen.

Amennyiben valamely hivatalban nem megfelelően látják el a feladatokat a vezetők, úgy a kormány lemondathat embereket mind a kórházak, mind a Közegészségügyi Igazgatóság, mind a mentőszolgálatok és közintézmények éléről.

A szükségállapot harmincnapos meghosszabbításáról szóló rendelet azt is magában foglalja, hogy ebben az időszakban az egészségügyi intézmények katonai vezetés alá vonhatók.

Fontos újítás, hogy a kórházi egészségügyi személyzet nem mondhat fel a szükségállapot időszakában.

Eben az időszakban az idősek és más veszélyeztetett csoportok gondozásáért felelős intézmények nem függeszthetik fel a tevékenységeiket, viszont át szabad helyezni a gondozásukban levőket otthoni felügyeletbe.

Csak a sürgősségi helyzetekben folytatódik a bíróságok működése, ahogyan ez eddig is volt a szükségállapot idején.

Az államfő megköszönte az egészségügyi személyzet helytállását, és újra elmondta azt is, hogy ahhoz, hogy ne súlyosbodjon a helyzet, le kell mondani néhány szabadságjogról a mostani időszakban.

Az államfő elmondása szerint a koronavírus-járvány negatív hatással van a gazdasági élet számos területére, ezért a kormánynak egy átfogó intézkedéscsomagot kell kidolgoznia.

Johannis szerint az Orban-kabinet már több intézkedést hozott a nehézségekbe ütköző cégek támogatására, de ezt folytatni kell.

'Tőkeinfúzióra, az infrastrukturális projektek folytatására, a digitalizálás felgyorsítására, szakmai átképzésre, az adminisztráció kiterjesztett ellenőrzésére lesz szükség, helyi és központi szinten egyaránt' - nyilatkozta Klaus Johannis.

Hozzátette: minden válság, bármilyen nehéz is legyen az, lehetőségeket is teremt.

"Esélyt kapunk arra, hogy jobban teljesítsünk, hogy empatikusak legyünk, hogy szolidárisak és elszántak legyünk, hogy együtt valóban felépítsük az általunk kívánt országot. Csak egységesen tudjuk sikerrel meghaladni ezt a nehéz időszakot!"- szögezte le az államfő.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS