2022. október 3. hétfőHelga
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Rendkívüli: május 15-e után mindenki szabadon mozoghat majd!

2020. április 22. 14:07, utolsó frissítés: 19:02

Kötelező lesz a maszkviselés május 15-e után a beltéri nyilvános helyeken és a közlekedési járműveken - jelentette be Klaus Johannis államfő. Az államfő elképzelhetőnek tartja, hogy a maszk viseléséről csak jövő évben lehessen lemondani.


Egy másik fontos döntés is, amit a kormánnyal közösen hoztak, hogy május 15. után mindenki mehet személyes felelősségre vonatkozó nyilatkozat nélkül bárhová, ahová szeretne. Május 15-e, a szükségállapot lejárta után nem hosszabbítják meg az emberek mozgását korlátozó rendelkezéseket - szögezte le.

Klaus Johannis maga is maszkot viselt a bejelentése elején, mondván: "így fogunk kinézni mindannyian május 15-e után a zárt terekben és a közszállítási járműveken".

Az elnök figyelmeztetett arra, hogy ezek az enyhítések azonban nem jelentik azt, hogy egyből minden visszaállna a régi kerékvágásba: több korlátozás - például a köztéri gyülekezésre vonatkozó - érvényes marad május 15-e után is.Johannis azt mondta, szerda délután találkozni fog az oktatásügyi miniszterrel, hogy megbeszéljék, hogyan lehet az oktatást fokozatosan újraindítani.

"Egy fokozatosságra épülő tervet dolgozunk ki. Pontosan meghatározzuk, hogy melyik tevékenység, mikor kezdődhet el. Az oktatás rendkívül fontos tevékenység, és már ma délután megbeszélést tartok a tanügyminisztérium vezetőségével, hogy kidolgozzuk a diákok iskolába való visszatérésének konkrét tervét" - hangoztatta az államfő, aki hozzátette: hasonló tervet dolgoznak ki a gazdaság újraindítására is.

"De ne gondoljuk, hogy május 15-e után minden szigorítás eltűnik. Egyesek igen, mások érvényben maradnak. Lépésről lépére fogunk enyhíteni" - mondta az államfő.

"Ne gondoljuk, hogy május 15-én minden normalizálódik. Néhány korlátozás megszűnik, sok más azonban továbbra is érvényben marad, és lépésről lépésre, a COVID-19 esetek alakulása szerint próbálunk majd beilleszkedni egy új normalitásba, mert sajnos a szakemberek, kutatók, orvosok azt mondják, hogy a vírus nem tűnik el. Meg kell találnunk a módját, hogy együtt éljünk ezzel a vírussal, ezzel a járvánnyal. Ez szabadfordításban azt jelenti, hogy amint a hatóságok által kiszabott korlátozásokat visszavonják, mindannyiunk felelőssége nagyobb lesz, és gondolok itt elsősorban a veszélyeztetett csoportokra, az idősökre, más gondokkal élőkre, de mi is sokkal óvatosabbaknak kell lennünk, amikor kapcsolatba lépünk azokkal az emberekkel, akik nagyobb fertőzéskockázatnak vannak kitéve"- magyarázta az államfő.

Klaus Johannis szerdán a Cotroceni-palotában tartott megbeszélést a koronavírus-járvány kezelésére hozott intézkedésekről Ludovic Orban miniszterelnökkel, Marcel Vela belügyminiszterrel, Nelu Tătaru egészségügyi miniszterrel és Raed Arafat belügyi államtitkárral, a Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjével.(hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS