2022. szeptember 25. vasárnapEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hallgatólagosan elfogadta a képviselőház Székelyföld autonómia-statútumát, de ez még semmit nem jelent

2020. április 28. 09:24, utolsó frissítés: 09:24

A képviselőház a múlt héten hallgatólagosan elfogadta Székelyföld autonómia-statútumát, közölte a hírt Facebook-oldalán Benkő Erika.


Az RMDSZ-es politikus kifejtette, hogy őt kimondottan bántja, hogy a plenáris ülésen nem tudtak érvelni Székelyföld autonómiája mellett, hiszen az lett volna a tervezet benyújtásának a lényege, hogy lebontsák az előítéleteket, tévhiteket és félelmeket ezzel kapcsolatosan.A parlament emberjogi bizottságában még februárban tárgyaltak az autonómia statútumról, amely a - statútum kidolgozói szerint - törvényes keretet biztosítana a romániai magyar kisebbség alapvető etnikai, nyelvi és kulturális jogainak.

Mivel a jogszabály most tárgyalás nélkül ment át a képviselőházon, az eredetileg benyújtott formában a szenátus elé kerül, amely döntő ház lesz e törvény esetében, és ahol már nem lehet szó a hallgatólagos elfogadásról.

Székelyföld területi autonómiájáról szóló statútumot - immár sokadszorra - Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő terjesztette be. (hírszerk.)


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS