2024. április 23. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Johannis szerint az autonómiastatútum elsősorban a magyarokra nézve káros

2020. április 29. 20:56, utolsó frissítés: 21:08

Klaus Johannis tudomásul vette, hogy a szenátus elutasította Székelyföld autonómiastatútumát, és megjegyezte: az ehhez hasonló törvénykezdeményezéseknek nincs, amit keresniük a román parlamentben - írja az Államelnöki Hivatal szerda esti közleményében.


"Románia elnöke rámutat arra, hogy az ilyen jogalkotási javaslatok elsősorban a magyar közösségre nézve károsak, és olyan mesterséges feszültségeket teremtenek a társadalomban, amelyek fokozódhatnak. Az ilyen törvénykezdeményezések, amelyek sértik az alkotmányos rendet, soha többé nem kellene hogy a román parlament napirendjére kerüljenek!" - fogalmaz a dokumentum.

A közlemény szerint Klaus Johannis elnök "határozott beavatkozásának hiányában", aki "felhívta a figyelmet a román demokrácia stabilitását veszélyeztető jogszabály súlyára, a szenátus ma nem utasította volna nagy többséggel el ezt a rendkívül veszélyes és alkotmányellenes tervezetet, amit a Szociáldemokrata Párt (PSD) felelőtlen cinkosságával hallgatólagosan elfogadott az alsóház". (agerpres)

Kiemelt kép: presidency.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS