2024. április 24. szerda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A külügyminisztérium szerint Szijjártó félremagyarázza Johannis kijelentéseit

2020. április 30. 09:34, utolsó frissítés: 09:34

A román külügyminisztérium "provokatívnak és helytelennek" tartja Szijjártó Péter magyar külügyminiszter kijelentéseit, aki Klaus Johannisnak a Székelyföld autonómiastatútumával kapcsolatos nyilatkozataira reagálva többek között több tiszteletet kért az államfőtől a magyaroknak.


A román külügy szerda esti közleményében azt állítja, a magyar külügyminiszter "sajnálatos módon" félremagyarázza Románia elnökének nyilatkozatát, ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy "a román alkotmány előírásaival szembemenő törvénykezdeményezés" témája az ország kizárólagos belügye, a magyar félnek nem kell állást foglalnia ennek kapcsán.

"Ennélfogva a külügyminisztérium provokatívnak és helytelennek tartja a magyar hivatalosság nyilatkozatát, amelyben gyűlöletkeltőnek minősítette az elnök beszédét, ugyanakkor szükségesnek véli, hogy a magyar fél vizsgálja felül hozzáállását és tetteit, amelyek a Romániával és az ország magas rangú képviselőivel szembeni tisztelet hiányáról árulkodnak" - fogalmaz a közlemény.

Ebben felhívják a figyelmet, hogy Románia eleget tesz alkotmányos kötelezettségeinek valamennyi állampolgárával szemben, nemzetiségi hovatartozástól függetlenül.

Ugyanakkor leszögezik, a Románia és Magyarország közötti kapcsolat nagy fontosságára való tekintettel, az ez iránti felelősségérzetből a román külügy tartózkodott az elmúlt időszakban attól, hogy reagáljon a magyar fél "egy sor provokatív megnyilvánulására", elkerülendő a kétoldalú kapcsolatok "indokolatlan romlását" - írják.

A külügyminisztérium ugyanakkor "visszafogottságra és tisztánlátásra" int a jószomszédi és stratégiai partnerségi viszony megerősítése érdekében. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS