2021. november 30. keddIjon, András, Andor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Florin Roman újabb bizonyítékot talált RMDSZ és a PSD egyezségére: az újraírt közigazgatási törvénykönyvet

2020. május 02. 15:39, utolsó frissítés: 15:39

Az RMDSZ által előterjesztett és a szenátus által hallgatólagosan elfogadott új közigazgatásitörvény-tervezet napirendre vételét és elutasítását kéri a képviselőházi szakbizottságoktól a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alsóházi frakciójának vezetője.


Florin Roman szombati közleményében leszögezi, kérik, hogy a javaslatról döntő házként szavazó képviselőház illetékes szakbizottságai tűzzék napirendre a tervezetet, adjanak ki negatív véleményezést, majd haladéktalanul küldjék el a tervezetet a plénumnak, hogy szavazzák le a kezdeményezést.

„Azt követően, hogy a képviselőház hallgatólagosan elfogadta Székelyföld autonómiastatútumának tervezetét, ez most egy újabb bizonyítéka a Szociáldemokrata Párt és az RMDSZ közötti egyezségnek” – írja.

Roman hangsúlyozza, hogy a szenátusi szakbizottságokban a PSD törvényhozói támogatták és megszavazták a tervezetet, ami azt jelzi – véli –, hogy a PSD ez esetben nyíltan felvállalta a megállapodást.

„A tervezet gyakorlatilag az RMDSZ által újraírt közigazgatási törvénykönyv” – állítja Roman, aki szerint a jogszabály-javaslat voltaképpen a székelyföldi autonómiát próbálja megvalósítani, „megteremti a jogi keretet a magyar nyelv hivatalossá tételére”, illetve a magyar és a székely zászló kitűzésére. A képviselő kiemeli azt a kitételt, amely a rendőrségekre is kiterjesztené az anyanyelvhasználati jogot.

A képviselő hangsúlyozza, a PNL kategorikusan elutasít minden olyan tervezetet, amely Románia „enklavizációját és föderalizációját” célozza, ugyanakkor felszólítja az RMDSZ-t és a PSD-t, hogy bontsák meg „pártérdekekre alapozó szövetségüket”, amely nem helyezkedhet az egységes és szuverén nemzetállam érdekei fölé.

A harminc RMDSZ-törvényhozó kezdeményezte tervezetet április 23-án hallgatólagosan fogadta el a szenátus, és 29-én iktatták a képviselőháznál, amely döntő házként szavaz róla. (agerpres)
Nyitókép: Florin Roman / Facebook-oldal

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS