2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Megtörtént: Ciolacu bepanaszolta Johannist a diszkriminációellenes tanácsnál

2020. május 04. 16:15, utolsó frissítés: 16:15

Panaszt tett hétfőn Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvivő elnöke az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD) Klaus Iohannis államelnök ellen a Székelyföld autonómiastatútumának törvénytervezete kapcsán tett, a szociáldemokraták és az RMDSZ közötti 'megállapodásra' vonatkozó kijelentései miatt.
'Klaus Iohannis, 2014: 'Hogy is képes valaki azt mondani a nyilvánosság előtt, hogy valaki el akarja szakítani Erdélyt, vagy összeugrasztani az erdélyieket az olténiaiakkal. Ezek badarságok. Ilyesmit nem szabad mondani.' Mindezek ellenére Iohannis ezt mondta. 2020-ban. Kétségbeesett igyekezetében, hogy leplezze az általa vezetett kormány inkompetenciáját, konkrét megoldások nyújtására való képtelenségét, korrupcióját. Emiatt panaszt tettem ma (hétfő - szerk. megj.) Klaus Iohannis ellen az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál. Az államfőnek felelnie kell a súlyos vádakért, amelyeket gyűlöletkeltés céljával tett, anélkül, hogy a legkisebb bizonyítéka is lett volna ezekre' - írta Ciolacu Facebook-bejegyzésében.

A CNCD-hez benyújtott panaszban azt írják, Klaus Iohannis diszkriminatív és gyűlöletkeltésre alkalmas vádakkal illette a PSD-t, anélkül, hogy dokumentumokkal vagy más bizonyítékokkal támasztotta volna alá állítását, miszerint 'a nagy PSD azért harcol a parlamenti titkos irodákban, hogy adja át Erdélyt a magyaroknak'. vagy 'Jó napot, Ciolacu! Vajon mit ígért nektek Orbán Viktor Budapestről e megállapodásért cserében'.

'Ez annál is súlyosabb, mivel éppen maga Iohannis fogalmazott úgy egy 2014-es TV-műsorban, hogy az 'Erdély elidegenítésére' vonatkozó nyilatkozatok teljességgel hamisak, idejétmúltak és veszélyesek' - mutatnak még rá a dokumentumban, amely szerint az államfő nyilatkozata egyértelműen manipulatív célzatú, azt akarja sugallni, hogy a PSD a román állam integritására, Románia függetlenségére és szuverenitására tör az Orbán Viktor vezette budapesti kormánnyal közösen.

'Iohannis elnök tehát súlyosan sérti mind a román állampolgárokat, mind a magyar nemzetiségű lakosokat, gyűlöletet, széthúzást és etnikumközi feszültségeket szít. Ez azonban nem az első alkalom. Klaus Iohannis az utóbbi időszakban egyre gyakrabban tanúsított intoleráns, lejárató és diszkriminatív magatartást a PSD tagjai, szimpatizánsai és általában véve a baloldali választókkal szemben' - fogalmaz a dokumentum.

Nyitókép: Inquam Photos/Octav Ganea

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS