2021. május 13. csütörtökSzervác, Imola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Elkaszálta az alkotmánybíróság a különnyugdíjak eltörléséről szóló törvényt

2020. május 06. 18:38, utolsó frissítés: 22:43

Helyt adott a Legfelsőbb Bíróság, illetve a nép ügyvédje keresetének az Alkotmánybíróság, így alkotmányellenesnek nyilvánította a speciális nyugdíjak eltörlésére elfogadott törvényt. A testület egyhangúlag döntött.


A g4media.ro szerint a január végén megszavazott jogszabályt formai okok miatt nyilvánította alaptörvény-ellenesnek az alkotmánybíróság, érdemben nem tárgyalták annak tartalmát. Amint arról beszámoltunk, a törvény értelmében eltörölték (volna) mindenki speciális nyugdíját, ez alól csak a katonaság, illetve a belügy kötelekében szolgálatot teljesítettek képeztek kivételt.

A Nép Ügyvédje a törvény elfogadásakor azzal érvelt, hogy egy ilyen jellegű döntést, az alkotmány értelmében, csakis a képviselőház és a szenátus együttes ülésén lehetne meghozni, ehhez képest csak a képviselőházban született erről határozat. Mint kifejtette, a törvénytervezet emellett figyelmen kívül hagyott korábbi alkotmánybírósági döntéseket.

„Ez nagyon szomorú, úgy tűnik nekem, hogy Caragiale sohasem volt annyira aktuális, mint most” – mondta Renate Weber, aki szerint annak ellenére szavazták meg a törvénytervezetet, hogy egyes képviselők a pulpitusról figyelmeztettek arra, hogy az eljárás szembe megy az alkotmány előírásaival.

A Legfelsőbb Bíróság azt kifogásolta, hogy a jogszabály sérti a bírák függetlenségének elvét, valamint az ügyészek alkotmányban szavatolt státuszát. Alina Corbu, a testület elnöke szerint diszkriminatív is a törvény, mivel a hadbíróságok munkatársainak a különnyugdíjait meghagyja, miközben eltörli azokét, akik civil bíróságokon dolgoznak. Hozzátette: a jogszabály szerinte mindössze a különnyugdíjak 5 százalékának „megtakarítását” eredményezné.

Úgy vélte, ezzel a törvényhozók célja az volt, hogy „helyretegyék” az igazságszolgáltatásban dolgozókat, mivel úgy vélik, hogy az általuk képviselt hatalmi ág „másodrangú”, és „csak zavarja a többi hatalmi ág tevékenységét”.

Az országos nyugdíjpénztár szerint 2019 végén 3 878 volt bíró és ügyész kapott átlagosan 18 716 lejes, 840 volt diplomata átlagosan 5 538 lejes, 792 volt parlamenti tisztviselő átlagosan 4 547 lejes, 1 440 volt pilóta átlagosan 10 891 lejes, 609 volt pénzügyőr átlagosan 7 800 lejes és 1 800 bírósági jegyző átlagosan 4 439 lejes különnyugdíjat. Az aktív szolgálattól visszavonult több mint 178 ezer katona, belügyi alkalmazott közül mintegy 40 ezren kapnak 6 000 lejt meghaladó juttatást. Románia tavaly 9 milliárd lejt fordított a különnyugdíjakra. (MTI, g4media.ro, hírszerk.)

Fotó: Bill Oxford/unsplash.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS