2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Meg kell tanulni az állam nyelvét, förmedt rá a pénztáros egy idős bácsira a sepsiszentgyörgyi Lidl-ben

2020. május 08. 18:16, utolsó frissítés: 20:39

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat levélben fordult a Lidl áruházlánc vezetőségéhez, miután a sepsiszentgyörgyi kirendeltség egyik román ajkú alkalmazottja arra szólított fel egy idős vásárlót, hogy beszéljen románul.

A 70. életévét javában betöltő idős férfi fizetéskor nem látta a kasszagépen megjelenő összeget, ezért magyarul kérte a pénztárostól, hogy mondja azt meg. A sepsiszentgyörgyi Lidl alkalmazottja ráförmedt a vásárlóra: Romániában él! Meg kell tanulni az állam nyelvét! („Trăiți în România! Trebuie învățată limba statului!”)

A diszkriminatív viselkedés nem megengedhető egy többségében magyarok lakta városban, nincs helye az etnikai megkülönböztetésnek, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat évek óta küzd a hasonló esetek visszaszorításáért. Ez a magatartás és megnyilvánulás sérti a magyarok esélyegyenlőségét, az idős férfit nyilvánosan megalázták. „Felháborító, hogy ilyesmi megtörténhet a sepsiszentgyörgyi Lidlben, határozottan felszólítjuk az áruház vezetőségét, hogy azonnal vizsgálja ki az esetet és megfelelő szankcióban részesítse azt a pénztárost, aki méltóságában bántott meg egy idős embert, másrészt a helyi magyarságot sértette meg azzal, hogy nem tartotta tiszteletben a magyar nyelvet” – emelte ki Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat igazgatója. (közlemény)

Kiemelt kép: corporate.lidl.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS