2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az egészségügyi miniszter szeretné megmérni, hogy mennyire lettünk nyájimmunisak

2020. május 10. 23:30, utolsó frissítés: 2020. május 12. 16:32

Országos szintű tesztelésre kerülhet sor Romániában, amely önkéntes alapon történne az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közreműködésével. A tesztelésre három hónappal a koronavírus-járvány kezdete után, június 1. után kerülhet sor – jelentette be az Europa Fmben az egészségügyi miniszter.

Korábban Victor Costache volt egészségügyi miniszter szeretett volna egy sokkal radikálisabb verziót elvégezni. Ő azt nyilatkozta, hogy egész Bukarestet és minden nagyobb város minden lakóját le fogják tesztelni koronavírusra. Ezt követően másnap beadta a lemondását, amit Ludovic Orban kormányfő és Klaus Johannis államfő készséggel el is fogadott.

Nelu Tătaru az Europa Fm műsorában vasárnap arról beszélt, hogy meg szeretnék tudni az országos szintű tesztelés által, hogy hány százalékban estek már át az emberek a fertőzésen és lettek feltehetően immúnisak rá, így egy valós képet kaphatnak a járvány vagy annak első hullámának lefolyásáról. Tătaru szerint a járvány addigi alakulásának fényében döntik el, hány embert tesztelnek, de, hogy a mérés reprezentatív legyen, figyelembe fogják venni a járványgócpontokat és a lakosságszámot is

Hangsúlyozta, hogy azért vártak ennyit a járvány kitörésétől számítva, mert el kell telnie egy kis időnek ahhoz, hogy fel lehessen mérni, a lakosság hány százaléka esett át a fertőzésen, hogy lássák, mennyiben alakulhatott ki a már a nyájimmunitás. (hírszerk).

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS