2021. május 13. csütörtökSzervác, Imola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mostantól Trianon napja hivatalos ünnep Romániában

2020. május 13. 15:16, utolsó frissítés: 17:05

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elutasítása és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) tartózkodása mellett az összes többi párt támogatásával elfogadta szerdán a román parlament azt a törvényt, amely szerint Románia minden évben meg fogja ünnepelni a trianoni szerződést - közölte a Magyar Nemzettel Benkő Erika RMDSZ-es parlamenti képviselő.


Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szerdán beszédet intézett a parlamentben a Trianon törvény kapcsán.

Az RMDSZ-es képviselő azt nyilatkozta a magyarországi lapnak, hogy egy-két szélsőséges hozzászólást leszámítva, a törvényhozási vita hangneme nem volt túlzottan magyarellenes.

A szónokok közül többen kiemelték, hogy a döntés kapcsán nincs szó kisebbség-ellenességről, hanem az esemény történelmi jelentőségét kívánják megerősíteni, nyilatkozta Benkő.

Tavaly decemberben a képviselőház közigazgatási szakbizottságában a Szociáldemokrata Párt (PSD) és Népi Mozgalom Pártja (PMP) képviselői biztosították, hogy átmenjen az a törvénytervezet, amely június 4-ét Trianon napjává nyilvánítaná.

A tervezet értelmében június 4-én Románia megünnepelné a trianoni szerződést. A kezdeményezés arra kötelezné az önkormányzatokat, hogy tűzzék ki a román nemzeti lobogót. Az ünnepségek megszervezése a törvényjavaslat értelmében kötelező nemcsak központi, hanem helyi szinten is. Így a helyi önkormányzatok kötelessége lesz kulturális, ismeretterjesztő és tudatosító eseményeket szervezni.

(Magyar Nemzet/hírszerk.)

Hírünk frissül!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS