2021. január 25. hétfőPál
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az erdélyi magyar népesség számát és arányát bemutató interaktív térképet készített az Erdélystat

2020. május 14. 12:14, utolsó frissítés: 2020. május 18. 14:16

Régiók, megyék, települések szintjén ismerteti az erdélyi magyar népesség számát és arányát, az az interaktív térkép és adattár, amelyet ma tett közzé az Erdélystat.


Az adatvizualizációban a teljes és a magyar nemzetiségű lakosságra vonatkozó adatok településméret és év szerint is szűrhetők, térkép, táblázatok és diagramok segítik a gyors áttekinthetőséget. A legutóbbi négy népszámlálás eredményeit bemutató felület hasznos társadalmi önismereti gyakorlat lehet a jelenlegi online oktatásban is.

Az adatok forrását az 1977-es, 1992-es, 2002-es és 2011-es népszámlálások hivatalos eredményei képezik, ezek a jelenlegi településszerkezethez (városok és községek) vannak igazítva.

Módszertani szempontból lényeges megjegyezni, hogy a 2011-es népszámlálást követően mintegy 1,2 millió személy etnikumára vonatkozó információ nem állt rendelkezésre, mivel őket utólag, adminisztratív nyilvántartókból emelte be az Országos Statisztikai Hivatal a végső adatbázisba.

Az Erdélystat munkatársai ezekben az esetekben megbecsülték a magyar nemzetiségűek számát, abból a feltételezésből kiindulva, hogy az etnikai megoszlások azonosak a nyilatkozó és a nem nyilatkozó populáció körében. Így összesítve a legutóbbi népszámláláson 1 280 913 magyar etnikumú személy lehetett regisztrálva, a teljes romániai népesség 6,37%-a, az erdélyi népesség 18,70%-a. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS