2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

BBTE: vissza lehet költözni az egyetemi bentlakásokba, de csak nyomós indokkal

2020. május 19. 10:33, utolsó frissítés: 10:33

Határozatot fogadott el a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) arra vonatkozóan, hogy a diákok szükséges esetén újra elfoglalhatják az egyetemi bentlakást, illetve az ott hagyott értéktárgyaikat milyen körülmények között tudják elvenni.

A BBTE vezetősége a koronavírus következtében két problémával szembesült az utóbbi időben a bentlakásokkal kapcsolatban. Az egyik az volt, hogy vannak olyan diákok, akik szeretnének eljönni Kolozsvárra, hogy a bentlakásokban hagyott tárgyaikat magukkal vigyék.

A bentlakásokban hagyott tárgyakat a BBTE biztonságos helyen elraktározta a koronavírus-járvány idejére. Eddig csak abban az esetben szolgáltatták vissza, amennyiben oktatási kellékről, például laptopról vagy más szükséges tárgyról volt szó, hogy a diákok egészségügyi állapotát óvják. Az egyetemi oktatás online módon történik a koronavírus járvány alatt, így sokaknak már nincs szüksége bentlakásra. Így a BBTE megadja a lehetőséget arra, hogy azok a diákok, akik ki szeretnének költözni hivatalosan is a bentlakásaikból, azok ezt most megtehessék és átvegyék az ott hagyott értékeiket.

A torlódások elkerülése és a hallgatók biztonsága érdekében a személyes vagyontárgyak elvitele és a bentlakási helyiségek felszabadítása (kijelentkezés) csakis a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Hallgatói Önkormányzata (CSUBB) Facebook-oldaláról elérhető platformon történő online programálás után engedélyezett. A platform 5 napon keresztül üzemel (2020. május 18–23. között), és az első kör regisztráció után 3 héttel újból megnyílik – írják közleményükben.A másik probléma, amire a határozat megoldást kínál, az a bentlakásokba történő visszaköltözés. Markó Bálint, a BBTE rektorhelyettese szerint a határozat mindkét folyamatot szabályozza, így azok a diákok, akik ki szeretnének költözni a bentlakásukkal, ezt egy kérvény leadásával megtehetik és ütemezett módon, a tömeget elkerülve elvihetik az értékeiket. Ha valaki pedig vissza szeretne költözni a bentlakásába, az is megteheti, de csak abban az esetben, ha nyomós indoka van rá.

A rektorhelyettes elmondása szerint az, hogy valaki szeretne visszajönni Kolozsvárra, az még nem indokolja a bentlakás kérvényezését. Ezt ugyanis a szükséges esetekre nézve engedélyezik.

„Nem bátorítanék senkit sem arra, hogy ha nem feltétlen szükséges, feljöjjön Kolozsvárra, ugyanis az egyetemeket továbbra is zárva tartjuk, az oktatás online módon történik. A járvány nem múlt el, továbbra is jelen van. Egyáltalán nem lélegezhetünk fel, csak egy másik fajta kezelése lépett életbe a készenléti állapottal” – jegyezte meg a Transindex megkeresésekor Markó Bálint.

Hozzátette, indokolt esetnek számít például az, ha a diák azért kérvényezi a bentlakást, hogy folytathassa a kutatási munkáját.

A BBTE vezetősége azért nem támogatja, hogy a diákok visszaköltözzenek a bentlakásba, mert a koronavírus-járvány még nem ért véget, minden utazással megnő a fertőzésveszély, amit próbálnak minimalizálni. Illetve, nem szeretnék fertőzésveszélynek kitenni azokat a diákokat sem, akiknek nyomós indokok miatt a bentlakásokban kellett maradniuk. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS