2024. április 25. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Frissítve: Ötezer lejébe került Johannisnak magyarul szidni a PSD-t

2020. május 20. 13:03, utolsó frissítés: 15:31

Update: Klaus Johannis "mélyen politikai" döntésnek tartja a CNCD határozatát és bejelentette, hogy a bíróságon fogja megtámadni.


-------------

Megbírságolta az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) Klaus Johannis államelnököt a „Jó napot kívánok, PSD” kezdetű beszéde miatt - számolt be a Kolozsvári Rádió.

A CNCD 5000 lej értékű bírságot rótt ki az államfőre, azzal az indokkal, hogy kijelentései „diszkriminatívak és megsértik az etnikai/nemzetiségi hovatartozáshoz kapcsolódó méltóság jogát”.

Az államelnököt a Székelyföld autonómiastatútumának törvénytervezete kapcsán tett nyilatkozata miatt szankcionálta a CNCD.

Április 29-én, miután a képviselőház hallgatólagosan elfogadta Székelyföld autonómiastatútumának tervezetét, Klaus Iohannis államfő azt mondta: a Szociáldemokrata Párt (PSD) segített az RMDSZ-nek abban, hogy átmenjen a javaslat a képviselőházon.

"Jó napot kívánok, PSD! (ezt magyarul mondta az elnök - szerk. megj.) Hihetetlen, kedves románok, hogy mi zajlik Románia Parlamentjében. A PSD segített az RMDSZ-nek, hogy átmenjen a képviselőházon egy olyan törvény, amely széles körű autonómiát biztosít Székelyföldnek. Hihetetlen, hova jutottunk ezzel a PSD-vel. Hihetetlen, milyen egyezségekre kerül sor a parlamentben. Miközben jómagam, a kormány és a többi hatóság az emberek életéért küzdünk, azért harcolunk, hogy szabaduljunk meg ettől a járványtól, a nagy PSD azért harcol a parlamenti titkos irodákban, hogy adja Erdélyt a magyaroknak. Jó napot, Ciolacu! Vajon mit ígért nektek Orbán Viktor Budapestről e megállapodásért cserében" - fogalmazott az államfő a Cotroceni-palotában adott április 29-i nyilatkozatában.

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács véleménye szerint a nyilatkozat diszkriminatív jellegű volt, és etnikai/nemzetiségi hovatartozás alapján megsérti a méltósághoz való jogot.

A diszkrimináció tényét a testület 6 tagja állapította meg. A bírságot öten támogatták szavazatukkal - közölte a CNCD. (agerpres/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS