2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elutasították a börtönbüntetés házi őrizetben való letöltését lehetővé tevő tervezetet

2020. május 20. 14:57, utolsó frissítés: 14:57

Elutasította szerdán a képviselőház azt a tervezetet, amely bizonyos feltételek mellett lehetővé tenné az elítéltek számára, hogy otthon töltsék le börtönbüntetésüket.

A jogszabályjavaslat 305 ellenszavazatot kapott, egy képviselő nem voksolt.

Az Alina Gorghiu nemzeti liberális párti szenátor által kezdeményezett és a szenátusban március 31-én megszavazott törvénytervezet azt is előírja, hogy a börtönbüntetésüket otthon letöltők mozgását elektronikus nyomkövetővel figyelnék.

A tervezetet a Szociáldemokrata Párt (PSD) alsóházi frakcióvezetője, Alfred Simonis javaslatára tűzték napirendre.

"Miközben a bolygó a világjárvánnyal és a válsággal küzd, a PNL megpróbált átcsúsztatni egy tervezetet, amely lehetővé tette volna a súlyos bűntetteket elkövetők számára, hogy otthon töltsék le börtönbüntetésüket. (...) A tervezetet azonban ma elutasítottuk, nem áll fenn többé a veszély, hogy protokollvillákban töltsék le börtönéveiket" - fogalmazott Simonis.

A PNL képviselőházi frakcióvezetője, Florin Roman szerint a PSD-nek is vannak hasonló tartalmú törvénytervezetei, amelyeket egyelőre "a fiókban tartanak".

Ludovic Orban liberális pártelnök április 3-án aberrációnak nevezte Gorghiu tervezetét, amelyről - állítása szerint - sem az alakulat vezetőségével, sem párttársaival nem egyeztetett a szenátor. A PNL-s képviselők nem fogják megszavazni a javaslatot, és ha az alsóház elfogadja, megtámadják az alkotmánybíróságon - mondta akkor Orban.

A képviselőház döntő házként szavazott a tervezetről.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS