2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jóváhagyta a parlament a készenléti állapot bevezetését

2020. május 20. 17:13, utolsó frissítés: 18:56

Elfogadta szerdán a parlament azt a kormányhatározatot, amely értelmében készenléti állapotot hirdetnek meg Románia területén.

A tervezetet 372 törvényhozó támogatta, 37-en ellene szavaztak, 7-en tartózkodtak.

A parlament által elfogadott határozat értelmében jóváhagyják a veszélyhelyzet bevezetését előíró 2020. május 18-i kormányhatározatban leszögezett intézkedéseket, amelyeket a COVID-19 járvány hatásainak visszaszorítása érdekében hoznak meg.

FRISSÍTÉS: Módosított formában erősítette meg szerdai együttes ülésén a parlament a készenléti állapot kihirdetéséről rendelkező határozatot. A parlament egyebek mellett visszahelyezte az önkormányzatok hatáskörébe a kórházi vezetők leváltásának és kinevezésének jogát, amelyet a rendkívüli állapot idején vett át a kormány. A kormánynak előírták azt is, hogy ingyenesen biztosítson a "rászorulóknak" védőmaszkot, miután kötelezővé tette viselésüket a zárt terekben.

Raed Arafat belügyi államtitkár, a katasztrófavédelem vezetője a parlamenti ülésen azt mondta: már folyamatban van a veszélyhelyzet gyakorlatba ültetését lehetővé tevő miniszteri rendeletek előkészítése.

A rendeletek főleg az egészségügyi szektort, de a szállításügyet, gazdaságot és más területeket is érintenek.

Radu Preda, a Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátusi frakcióvezetője felszólalásában azt mondta: mélységes kiábrándulást okoz neki az a mód, ahogyan megtörtént az áttérés a szükségállapotról a veszélyhelyzetre. Preda szerint ugyanis túl későn vezetik be a kötelező maszkviselést, ezt az intézkedést már a járvány kitörésekor meg kellett volna hozni. A PSD-s politikus szemrehányást tett a liberális párti kormánynak amiatt is, hogy a "COVID-pszichózis" miatt súlyos állapotban levő krónikus betegeket "űztek el" a kórházakból, 34.000 ágyat ürítettek ki, a tesztelési lehetőség hiányosságai miatt lehetetlenné vált rákos betegek biztonságos beutalása, és emiatt megnőtt az elhalálozási ráta.

Victor Ponta, a Pro Románia párt vezetője bejelentette: az alakulat a veszélyhelyzet kihirdetésének törvénytervezete ellen fog szavazni. Kijelentette: akik megszavazzák a jogszabályt, azok csak még nagyobb hatalmat adnak az Orban-kormány kezébe, amely "az utóbbi hónapokban bebizonyította, hogy képtelen megvédeni állampolgárait".

Dan Barna
képviselő, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke azt mondta felszólalásában: az USR törvényhozói megszavazzák a veszélyhelyzet kihirdetését, de ugyanakkor a krízis kezdete óta hiányolta az "előreláthatóságot", ellentmondásosan, egyik napról a másikra születtek döntések. Ezt a helyzetet meg kell szüntetni, mondta Barna.

Az USR elnöke úgy vélte, továbbra is a Liviu Dragnea volt PSD-elnök által "megcsonkított" törvények és intézmények működnek, és a PSD azért akarja továbbra is a helyi hatóságok jogkörében tartani a kórházak vezető funkcióiba történő kinevezéseket, mert így tudja fenntartani azt a hatalmi hálózatát, amely "térdre kényszerítette az egészségügyi rendszert".

A jogszabályt végül elfogadta a parlament, miután 372 törvényhozó támogatta azt, 37-en ellene szavaztak, 7-en tartózkodtak.(agerpres/mti)

Nyitókép: Playtech.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS