2020. november 25. szerdaKatalin, Katinka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Személyenként 50 védőmaszkot biztosít ingyenesen a kormány több mint 2 millió rászorulónak

2020. május 22. 09:08, utolsó frissítés: 09:08

Elfogadta csütörtöki ülésén a kormány azt a sürgősségi rendeletet, amelynek értelmében 2,3 millió rászoruló személynek biztosítanak ingyenesen védőmaszkokat.


A kormányülést követően Nelu Tătaru egészségügyi miniszter azt mondta, személyenként 50 védőmaszkot osztanak majd ki két hónapra.

A következő hátrányos helyzetű csoportokba tartozók kaphatnak védőmaszkokat ingyen: a 2001/416-os törvény alapján biztosított szociális segélyből részesülő családok tagjai; a 2010/277-es törvény alapján biztosított családfenntartási pótlékban részesülő családok tagjai; a 704 lejnél kisebb összegű nyugdíjban részesülők; azok a rokkantsági kategóriákba besorolt személyek, akiknek kizárólag szociális juttatásokból származik jövedelmük (a 2006/448-as törvény 42-es és 58-as cikke alapján).

Az egyéni védőeszközöket az egészségügyi minisztérium szerzi be, és a megyei közegészségügyi igazgatóságokon keresztül juttatja el a helyi hatóságokhoz. Ennek érdekében 230 millió lejjel egészítik ki a szaktárca költségvetését.

"A rendelet elfogadásától számított három napon belül a helyi hatóságok el kell hogy küldjék a megyei közegészségügyi igazgatóságoknak a jogosult személyek listáját, és amint megtörténik a beszerzés, az igazgatóságoknak három napon belül továbbítaniuk kell a maszkokat a helyi hatóságoknak" - mondta még Tătaru.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS