2021. július 25. vasárnapKristóf
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Előzetes letartóztatásba helyezték Huşi volt püspökét, Corneliu Bârlădeanut

2020. május 22. 17:48, utolsó frissítés: 18:08

Harminc napos előzetes letartóztatási parancsot adott ki Iaşi megye táblabírósága Huşi volt püspöke, Corneliu Bârlădeanu, világi nevén Corneliu Onilă nevére.


Iaşi megye táblabírósági ügyészség megkezdte a büntetőjogi eljárást a volt ortodox püspök, valamint egy volt szerzetes, Sebastian Cristi Jitaru ellen.

Corneliu Bârlădeanuval kapcsolatban kiskorú ellen folytatólagosan elkövetett nemi erőszak és kiskorú szexuális bántalmazása miatt vizsgálódik az ügyészség. A férfit csütörtökön vették őrizetbe.

A huşi-i püspöki székesegyház egykori szerzetese, a jelenleg börtönben lévő Sebastian Cristi Jitaru ellen szintén újabb büntetőjogi kivizsgálás indult, három bűncselekmény - kiskorúval folytatólagosan elkövetett nemi erőszak, zsarolás és kiskorú szexuális bántalmazása - miatt.

Corneliu Bârlădeanu 2017 júniusában került a figyelem középpontjába, amikor a püspök panaszt tett az Országos Korrupcióellenes Ügyészségen (DNA) három pópa ellen, akik azzal zsarolták, hogy kompromittáló felvételt tesznek róla közzé, ha az egyházi méltóság nem juttatja őket pénzhez vagy tisztséghez.

Egy felvétel nyilvánosságra is került, eszerint Corneliu Bârlădeanu homoszexuális kapcsolatot létesített egy kiskorúval, aki állítólag akkor a Huşi-i Teológiai Szeminárium tanulója volt. Az illető jelenleg pópa egy Vaslui megyei parókián.

Az ügyészség akkor kivizsgálást indított Corneliu Bârlădeanu ellen, de az ügyet bizonyítékok hiányában lezárták. 2019 augusztusában viszont újrakezdték a vizsgálatot a Iaşi megyei táblabírósági ügyészség helyettes főügyésze utasítására.

A három pópát, akik Bârlădeanut megzsarolták, a feljelentés nyomán kivizsgálták, majd letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Köztük van Sebastian Cristi Jitaru is.

2017 augusztusában Huşi püspöke, Corneliu Bârlădeanu visszavonult tisztségéből. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS