2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lazítottak az egyházi szertartások járványügyi előírásain, mégsem kell egyszer használatos kiskanalakkal áldozni

2020. május 23. 12:09, utolsó frissítés: 12:18

Lazítottak az egyházi szertartások veszélyhelyzet idejére érvényes szabályain - tájékoztat a Hotnews a Hivatalos Közlönyben pénteken esete megjelent rendelkezésre hivatkozva.

Az egészségügyi minisztérium és a belügyminisztérium rendelete lazít a sok vitát kiváltó áldozás szabályain. Lemondanak az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) által javasolt, és a román ortodox egyház által elfogadhatatlannak ítélt megoldásról, hogy egyszer használatos kiskanállal áldoztassanak. A szabályozás ugyanakkor előírja, hogy azokat a tárgyakat, amelyekkel a hívek a szertartás során kapcsolatba kerültek, minden használat után fertőtleníteni kell.

A templomokban vagy más zárt terekben tartott esküvőkön, keresztelőkön vagy temetéseken legfeljebb 16 személy részt vehet, de tartaniuk kell egymástól legalább 2 méternyi távolságot minden irányban, és védőmaszkot kell viselniük. A templomokba ugyanakkor nem léphetnek be olyan személyek, aki légúti megbetegedésre utaló tüneteket mutat, például köhögnek vagy tüsszögnek.

A templomba vagy a szertartás helyéül szolgáló zárt térbe való belépéskor a hívek kötelesek fertőtleníteni a kezüket. Az alkohol alapú fertőtlenítőt a szertartás szervezői kell biztosítsák. A gyakran megérintett tárgyakat, például a kilincseket vagy korlátokat rendszeresen, 4 óránként fertőtleníteni kell. A szabadtéri szertartásokon másfél méteres a hívek között kötelezően betartandó távolság. A köztéren, a templomokon kívül megtartott vallási szertartások nem minősülnek köztéri gyülekezésnek. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS