2020. július 3. péntekKornél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Interaktív térképen mutatja a Recorder, mely településeken ihatatlan a csapvíz. Székelyföld sem dicsekedhet

2020. május 26. 14:14, utolsó frissítés: 2020. június 01. 21:10

A Románia vezetékes vízhálózatát szabályozó törvény szerint a román állam vállalja, hogy rendszeres időközönként ellenőrzi az összes nyilvános vízhálózathoz csatlakozó háztartás vízminőségét.

A törvény továbbá szabályozza azt is, hogy az ivóvíz-hálózatok vízminőségének az elemzését az üzemeltetőnek (városháza vagy az üzemeltető magánvállalat) illetve a megyei közegészségügyi igazgatóságnak (DSP) is el kell végeznie. A törvény továbbá különböző paraméterek meghatározásával állapítja meg a vízminőséget, amennyiben az ivóvízben levő káros anyagok mennyisége meghaladja paraméterek értékét, abban az esetben az ivóizét emberi fogyasztásra alkalmatlannak kell nyilvánítani és a fogyasztását be kell tiltani.

A Recorder összeállítása szerint azonban Romániában ezeket az elemzéseket - legfőképpen a vidéki területeken - ritkán végzik el, az elvégzett ellenőrzés eredményeit pedig még ritkábban publikálják, és nem közlik a polgárokkal az eredményt, sok esetben akkor sem, ha a víz minősége meghaladja azokat a paramétereket, amelyek az ivóvizet fogyasztásra alkalmassá tennék.

A Recorder újságírói a megyei közegészségügyi igazgatóságokkal (DSP) közreműködve, két hónapos munkával 1.568 romániai község legfőképpen községek - vízhálózatának az adatait összesítették.

A központosított eredményekből az derült ki, hogy a vizsgált községek közül 892 olyan község van, amelynek a vízhálózata nem felel meg a törvény által meghatározott paramétereknek.A községek vízhálózatainak minőségi elemzésekor kiderült, hogy az ivóvízben a nitrát, ammónium vagy a székletbaktériumok szintje túllépi a megengedett értéket, így az veszélyezteti az emberek egészségét.

A Recorder szerint ezekben a községekben a román állam kudarcot vallott, és az alkotmányban is garantált állampolgárok védelme helyett inkább veszélyezteti azok életét.

Olvasóink maguk is leellenőrizhetik IDE kattintva, hogy az ő községükben az ivóvíz minősége alkalmas-e az emberi fogyasztásra.

Hogyan kell értelmezni a térképet?

Az interaktív térképen piros színnel vannak jelölve azok a községeek, ahol az ivóvíz minőségének a paraméterei túl vannak a megengedett szinten.

Kék színnel jelölték azokat a községeket, ahol a törvény által előírtaknak megfelelő a vízminősége, továbbá fehér színnel vannak jelölve azok a községek, ahol a megyei DSP 2019-ben nem ellenőrizte az hálózatot, feketével pedig azok a községek, települések vannak megjelölve, amelyeken 5000-nél nagyobb a népességszáma és/vagy egy városi vízhálózathoz vannak csatlakoztatva, erre vonatkozóan pedig a Recorder nem kért adatokat, mivel csak a kisebb népességszámú területeket vizsgálták.

Székelyföldön nem valami fényes a helyzet:

Ha a térképen a székelyföldi községeteket vesszük szemügyre, akkor azt látjuk, hogy Hargita megyében van a legtöbb pirossal jelölt községek. Parajd, Korond, Székelyvarság, Farkaslaka, Oroszhegy, Székelyderzs, Kányád, Felsóboldogfalva, Gyergyócsomafalva, Ikland, Homoródalmás, Csíkszentimre, Csíkszentsimon, Csíkszentkirály és Gyimesfelsőlok községekben az ivóvíz-hálózatának a vízminősége az emberi fogyasztásra alkalmatlan a térkép szerint. Update: A csomafalvi polgármester és a vízügyi vállalat szerint náluk semmi gond nincs a csapvíz minőségével, erre vonatkozó információkat juttattak el szerkesztőségünkbe, amelyeket itt közöltünk.Maros megyében Gödemesterháza, Déda, Holtmaros, Beresztelke, Mezőtóhát, Mezőszengyel, Ádámos, Erdőszentgyörgy és Gyulakuta községekben is ez a helyzet, igaz itt jól láthatóan kevesebb községből kapott adatból dolgozott a Recorder. Kovászna megyében Vargyas, Barót, Bölön, Málnás, Mikóújfalú, Gidőfalva, Csernáton, Kézdialmás és Lemhény vezetékes ivóvizével vannak gondok.

A partiumi megyék közül Szatmár megyéből kapott több adatot a Recorder, a Biharmegyei községekről pedig csak elvétve vannak adataik. Ez nem mondható el Temes megyéről. Ott csupán Gyüreg, Sárafalva, Nagyszentpéter és Pészak községek vízhálózatáról nem lehet tudni adatokat.

A Kárpátokon túli megyékre pillantva azt láthatjuk, hogy Ialomița Călărași és Argeș megyében eléggé rossz a helyzet, de sok dicsekedni valója Vaslui, Tulcea és Konstanca megyének sincs.
---------------------------------------------

Frissítés: Időközben a csomafalvi polgármester és a vízügyi vállalat sajtóközleményben jelezte, hogy a településen semmi gond nincs a csapvíz minőségével, és cáfolják, hogy az ivóvíz emberi fogyasztásra alkalmatlan lett volna.

Állításuk szerint a szolgáltatás minden szükséges engedéllyel rendelkezik, folyamatosan monitorizálva van a minőség, és a bevizsgálás eredményei publikálva vannak a község honlapján, a dokumentumok itt ellenőrizhetőek. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS