2020. július 3. péntekKornél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A parlament szakbizottsága elutasította, hogy március 15. a romániai magyarság hivatalos ünnepe legyen

2020. május 26. 20:20, utolsó frissítés: 20:25

A parlament emberi jogi, vallásügyi és nemzeti kisebbségi szakbizottsága elutasítóan véleményezte azt az RMDSZ által 2017-ben beterjesztett törvénytervezetet, amely március 15-ét a romániai magyarság hivatalos ünnepévé nyilvánítaná.

A román parlament alsóházának honlapján elérhető jelentés szerint többségi szavazással hozták meg azt a döntést, miszerint a plénumnak a tervezet elutasítását javasolják. Korábban a jogi bizottság is hasonló álláspontra helyezkedett.

Benkő Erika, az RMDSZ szakbizottsági tagja azt nyilatkozta, hogy a 15 fős bizottságban csak hárman támogatták a törvényjavaslatot: az RMDSZ két képviselője mellett a török kisebbség képviselője szavazott a tervezet mellett, a többi román honatya ellene voksolt vagy tartózkodott.

A képviselő arra számít, hogy a szerdai végszavazáson a képviselőház plénuma is elutasítja, hiszen most magyarellenes hangulat uralkodik a román parlamentben az államfő nyilatkozata után, így egyetlen román párt sem meri támogatni az RMDSZ törvénytervezeteit.

A jogszabály lehetővé tenné, hogy azokon a vidékeken, ahol jelentős létszámban élnek magyarok, a helyi önkormányzatok is finanszírozhassák a március 15-i ünnepségeket. Emellett a magyar nemzetiségűek szabadnapot kaphatnának munkáltatójuktól.

A román hivatalos történetírás a magyar forradalom és szabadságharc kitörésének időpontját nem tekinti ünnepnek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS