2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A csomafalvi polgármester és a vízügyi vállalat szerint náluk semmi gond nincs a csapvíz minőségével

2020. május 29. 12:40, utolsó frissítés: 2020. június 01. 20:03

Interaktív térképet készített a Recorder, amelyen 1.568 romániai község vízhálózatának az adatait összesítették, feltüntetve rajta 892 olyan települést, ahol az ivóvíz minősége nem alkalmas emberi fogyasztásra.

A Transindex által szemlézett anyagban külön kiemeltük azokat a székelyföldi községeket, amelyekről a Recorder azt állította - a megyei közegészségügyi igazgatóság 2019-es adataira támaszkodva - hogy ott a csapvíz minősége a bevizsgálások alkalmával nem felelt meg a törvény által előírt paramétereknek.

A Recorder anyagában Gyergyócsomafalva esetében az volt feltüntetve, hogy a 2019-es elemzési mutatókban - a coliform baktériumokkal elvégzett elemzések során - az ivóvízben kimutatták baktériumoknak a megengedettnél nagyobb számú jelenlétét. (A coliform baktériumokat általában a vizek egészségügyi minőségének meghatározásánál vizsgálják, ezek a baktériumok önmagukban általában nem okoznak súlyos betegséget, ám a jelenlétük azt jelzi, hogy más, ürülékből származó kórokozók is jelen lehetnek. szerk.megj).Gyergyócsomafalva Polgármesteri Hivatala és a helyi víz és csatornázási közszolgálat egy Transindexhez eljuttatott sajtóközleményben cáfolja, hogy az ivóvíz emberi fogyasztásra alkalmatlan lett volna.

A közlemény szerint a 2019-es esztendőben 72 bevizsgálást végzett a gyergyócsomafalvi közszolgálat a csíkszeredai közegészségügyi laboratóriumban, ebből 34 mikrobiológiai vizsgálat volt, amelyek során mindössze 2 alkalommal azonosítottak be coliform baktériumokat, minimális mennyiségben, de egyetlen esetben sem tevődött fel a szolgáltatás leállításának, sem felfüggesztésének a szükségszerűsége.

A közlemény szerint az említett két esetben a közegészségügy által kiadott intézkedés az okok mihamarabbi felderítésére és megszüntetésére vonatkoztak, amely rövid időn belül meg is történt.

A polgármesteri hivatal és a víz és csatornázási közszolgálat közös közleménye szerint 2020-ban eddig 25 vizsgálatot végeztek a vízminőség megállapítására, és eddig minden alkalommal a paramétereknek megfelelő eredményeket kapták.

Cáfolják továbbá, hogy a gyergyócsomafalvi ivóvízben olyan káros anyagok lennének, amelyek miatt emberi fogyasztásra alkalmatlannak kellene minősíteni, és betiltani a fogyasztását, mondván: az ivóvízhálózat teljes mértékben megfelel a törvényes paramétereknek.

Azt mondják, a szolgáltatás minden szükséges engedéllyel rendelkezik, folyamatosan monitorizálva van a minőség, és a bevizsgálás eredményei publikálva vannak a község honlapján, a dokumentumok itt ellenőrizhetőek.

Arra biztatják a lakosságot, hogy fogyasszák nyugodtan az ivóvizet, mivel az iható. (közlemény/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS